Author Topic: Ламбда сонда  (Read 268 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline IRIZARTopic starter

• Напредващ
Ламбда сонда
« on: 18-06-2011, 20:20:48 »
Колеги имам си проблем с ламбда сондата.... по скоро предполагам че е от нея, поради ред причини... колата ми е на почти 200000 км. и изминах поне 20000 с огромен разход на масло...от което мисля че се е замърсила... разхода на гориво ми е около 10-11 на 100....( за рд1 1,6) определено и поне 30 коня са ми умрели заедно със сондата, което го разбрах като се качвах на други с 1,6 мотор... по някога усещам и нестабилна работа на двигателя...последното което направих е да измеря напрежението на сигналният сив на цвят проводник на сондата и ми даде 0,2 волта, и в тихите и при високи обороти без да се променя напрежението...което от своя страна значи че постоянно лъже компа че горивната смес е бедна
От всичко това съдя че сондата ми вече не е в час...и е задръстена здраво....само подгряването и е наред....
Сега съм решил да я сменя..евентуално с нова универсална, понеже е по евтина, или употребявана оригинална... интересува ме, някои от вас сменял ли е ламбда сонда, кой каква е сложил, Цена, и какъв е ефекта от тази подмяна...от кои магазини и марки са.

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
Re: Ламбда сонда
« Reply #1 on: 18-06-2011, 20:56:17 »
Колега аз лично бих се подсигурил и бих пробвал следните 2 неща преди да сменя сондата. Бих я закарал да замерят изгорелите газове и бих я вързал на диагностика да се види какво подава като данни. Иначе нашета мисля, че беше с 4 кабела и най-евтините са към 80-90лв универсална. Марки - каквито намериш. Ако намериш HKT японска (мисля, че е малко по-скъпа от тайванските) мисля, че е оптимален вариант като цена и качество.

Offline dobri4kiq19

• Напредващ
« Reply #2 on: 19-06-2011, 05:34:31 »
колега я погледни тоя линк, надявам се да ти е полезен http://www.serviceauto-bg.com/useful/5-engine-diagnostics-by-sparking-plugs.html .  Ламбда сондата за С-купе,  нова на бош беше около 120 лева. И все пак, първо погледни си свещите , те си казват как е работил двигатела.
Tърся жена с трактор

Offline IRIZARTopic starter

• Напредващ
« Reply #3 on: 19-06-2011, 11:04:12 »
колега я погледни тоя линк, надявам се да ти е полезен http://www.serviceauto-bg.com/useful/5-engine-diagnostics-by-sparking-plugs.html .  Ламбда сондата за С-купе,  нова на бош беше около 120 лева. И все пак, първо погледни си свещите , те си казват как е работил двигатела.

попадал съм на тази статия...добра е, но свещите са ми нови, както и кабелите...към тях нямам съмнения. Все пак днес ще ги сваля за да ги огледам.
Освен това бях и на диагностика преди, докато проблема все още си го имаше, и при това в hyundai Пловдив, и ми казаха че вс е наред... от което се и поиздразних малко, след като усещам че колата не е наред...общо взето пари на вятъра.
До колкото до ламбда сондата, която е с 4 жила... 2 бели, които са за нагревателя... един черен и един сив...до колкото разбрах сивият се явява изходящ сигнален и се мери на него към маса... но не съм сигурен че извършвам правилно измерването, като го извършвам с волтметър на право напрежение, като закачам плюса на сивият и минус към корпуса на сондата....Ако съм в грешка, то ще се радвам някой да ме поправи