Author Topic: S-Coupe на операционната  (Read 2243 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline DelaneTopic starter

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
S-Coupe на операционната
« on: 09-01-2009, 08:36:41 »
Днес Скупи влиза за операция от болни торпащи карета,накрайници,износени накладки,трансплантация на гумички на помпата на съединителя.
Както и цялостна промивка на охладителната система...
Скоро ще има и снимков матРял от трансплантациите и подмяната на автомобилодвижещите органи(бахти дългата дума  :shock: )

Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
Отговор на: S-Coupe на операционната
« Reply #1 on: 09-01-2009, 13:47:32 »
Ден работа Дани ;) Бих ти помогнал за каретата, станах спец покрай едното мойто, смятам знаеш лю;) :cheezy: Айде наслука и дано нищо не се закучи, нали за хубаво е на операционната  ;) :h:
Който се чувства засегнат, да погледа аватара ми десет секунди :)

http://elyzea.mybrute.com
Turbos make torque, torque makes fun :)

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #2 on: 09-01-2009, 15:22:56 »
 Мики благодаря ;) дано всичко да  е ОК...ще видим....
Фросте споко ше да се оправя...само да намеря свободно време от тъпата работа и наистина за 1 ден всичко ще е на ред.
Но за съжаление това е очертава най-рано в неделя(евентуално) :(
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline pampo11

• Пристрастен
« Reply #3 on: 09-01-2009, 21:25:42 »
Браво колега успех и снимки :aha:

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #4 on: 19-01-2009, 18:52:01 »
Днес Скупи излезе багополучно от хирургията.   :#  това което остана е да направя реглаж на предницата и да сменя помпата  на съединителя,ноза съжаление чаак събота..

Но поне страшното мина и вече Скупи не трака и скърца ;)

Скоро ще има и снимки  на извършените ремонти ;)
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #5 on: 23-01-2009, 13:59:29 »
До 3 дена ще има снимки за Скупърите които се интересуват...
впечатлен съм колко лесна и евтина за поддръжка и ремонт е Скупа...нищо сложно,просто мааалко логика и всичко си идва на мястото...
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
« Reply #6 on: 23-01-2009, 18:03:56 »
Добре дошъл в клуба на просветените :cheezy: Аз откакто си нарамих спецификациите на лаптопа и не се притеснявам от нищо. На моя скуп само двигателя не съм отварял досега и всичко е минавало безболезнено и ефикасно. Нещата никак не са толкова сложни колко изглеждат за незаинтересованото око. Вече съм си казал че пари на сервизи няма да дам, понеже...не виждам смисъл. Ремонта който направих по мойта кола след катастрофата, би ми струвал 1000лв + 150 за нов калник и още колко не помня за нова врата. На мен ми излезе за 300лв като си я правих сам, за щастие имах нужното време.

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #7 on: 24-01-2009, 23:01:41 »
това е фросте...колата е адски елементарна...простоо не мога да повярвам чак,а иначе скупи ще влиза в сервизи но за да буде правен само от мен...никакви майстори...писна ми от некомпетентни надувки...
Елементарна кола и поддръжка,лесен достъп до всичко и лесни монтаж и демонтаж...То не е работа а песен
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #8 on: 11-02-2009, 01:57:24 »
Колата е готова от 1 седмица но понеже пътувах адски много нямах времето да кача снимките...
смятам да го направя под формата на наръчник защото информацията е адски много и детаилите са трудно обясними...
Към всяка снимка ще обясня кое как се прави за да имат пълна представа евентуалните "майстор тричковци" как се действа...

Очаквайте скоро!!!
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #9 on: 11-02-2009, 02:17:23 »
    Смяна долна помпа на съединител

1 Развивате посочения болт с ключе 13(при мен е толкова) като държите контра...От долната страна има още един такъв

2 внимателно извадете тръбичката от помпата тъй като има опасност от скъсване или пречупване(не е скъпа но е пипкава за смяна)

3 Отстранете гумения тампон(става много лесно с леко дръпване) за да махнете самата помпа и придържайте пръчката влизаща в помпата за да не изпадне(дори и да изпадне не е проблем но аз я търсих после 10 мин)

Помпата е махната и идва ред да поставите новата.
Първо я наместете на леглата за болтовете и вкарайте тръбичката в отвора отдолу(той се вижда ясно и няма как да се обърка)Поставете болтовете и тампона заедно с пръчката.
ВНИМАНИЕ!
Ролята на тази помпа е да отделя и тя стои винаги натисната на вътре,не се очудвайте от това...

4 От посочената "цицка" с ключе 10 развиите пробката(колкото да върви леко) а някой от вътре трябва да помпа педала на съединителя...
помпайте 3-5 пъти и затегнете а помпащия да задържи педала долу...Повторете няколко пъти и тествайте съединителя...ако отделя добре значи е обезвъздушен добре...След това като за край налейте до максимума спирачна течност в казанчето за хидравликата на съединитела(намира се на корпуса зад въздушния филтър и е бяло)

« Last Edit: 11-02-2009, 02:20:59 by Delane »
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #10 on: 11-02-2009, 02:47:54 »
Смяна на полуоска

1 С лула 32 развиите посочената гайка като колата трябва да  е на скорост за  да не превъртят шлиците на вътрешното каре в скоростната кутия от напъна...За по лесно поставете 2 малки парчета картон върху болтовете на които се държи гумата и върху тях поставете щанга или друго здраво нещо което да играе ролята на контра за да не превърта барабана...
За препоръчване е да наденете тръба в лулата и така да въртите за да имате убора...не го правете рязко а плавно...

2 с ключ 14 развиите гайката на щангата

3 Посочените болтове за 2бр...с ключ 17 развиите като държите контра

4 и 5 Разхлабете скобите на маншоне(или ги срежете ако са стари) за да има свобода карето като до голямата скоба има гайка която се развива лесно с ключ 19

6 с малка отверка отнемете контрата на гайката(за съжаление не е със щифт като при други модели)

След извършените операции целия спирачен апарат с главината и диска пада(придържайте го за да не скъса мъркуча и тръбичката на спирачките)

7 Със сезал завържете апарата към пружината(така че да не е увиснал и да не скъса гореспоменатото)

8 под скоростната кудия и леглото на карето което влиза в нея поставете някакъв съд за да съберете евентуално изтичащото масло от скоростите(ако колата е достатъчно вдигната настрани то няма да изтече но все пак го сложете)

След това издърпайте внимателно цялата полуоска с леки движения нагоре-надолу...

9 така изглежда цялата карантия
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #11 on: 11-02-2009, 02:58:28 »
Ако се налага смяна на каре(двете крайни стърчаши неща)било то външно или витрешно(от към колелото или откъм скоростната кутия) то те се избиват по следния начин:

Подложете картон на вътрешната част на карето за да не се нарани и ударете с чук 2-3 пъти(ако не е прекалено разбито ще излезе лесно но ако е заклеасало го накиснете в изгоряло масло(ако имате де) или го полейте с такова за да разхлаби и опитайте пак)
Поставянето на новото е обратната процедура:
Поставяте го на полуоската и ако не влиза лесно го ударете леко с чука ако не влиза изобщо то тогава пребройте шлиците на карето и на полуоската...ако са 23 и на 2-те то това е вашето каре и няма проблем но ако на карето са повече отидете и го сменете с 23 шлицево за да не берете ядове)...От вътрешната страна има един пръстен(зегерка)който при избиване на карето се чупи(ако е влизало вода от скъсан маншон) но ако не то просто излиза с един напън с отверката...При поставяне на карето е хубаво да сложите отново пръстена (зегерката) на място и да проверите дали е разтворена(дали се движи свободно или е заступорена)ако е заступорена то карето е поставено добре...ако не е набиите го още 1см(ако е възможно)навътре и пак проверете зегерката....
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #12 on: 11-02-2009, 03:07:19 »
Смяна на шарнири

1 Развиите с ключ 19 посочената гайка

2 и 3 Посочените гайки се развиват с ключ 13 и се държи контра от горната страна.... и се развива гайката на шапката на шарнира...
Имайте предвид че ще е трудно развиването тъй като шарнира принципно се затяга доста яко...
Свалянето му е  въпрос на мнооого БОЙ...с чука млатите по  шапката на шарнира докато излезе от долната страна....
Внимавайте и не удряйте носача!

След това просто поставете новия на нястото му и затегнете гайките и  най вече наблегнете на тази на шапката на шарнира....

Като за финал откарайте колата на реглаж на преден мост...
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #13 on: 11-02-2009, 03:09:08 »
Извинявам се ако несе виждат добре някои неща и  моля ако има неясни неща попитайте ще помагам...

Скоро ще има и още снимки със другите ремонти...
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline kalinski

• Загряващ
  • **
« Reply #14 on: 15-02-2009, 19:45:47 »
Delane кормилните ти накраиници са като мойте.. Проблема идва от това че онзи ден си купих два за двете колела (по 20 лв.) обаче самото рамо на накрайника е по-къс с близо сант сравнение с старите. Пичката дето е в магазина ми обяснява че тези накраиници ги дават за скупа ... А аз и казвам че старите ми са друг чешит..
                                           Проблем ли е това???
Все пак тва си е цял сант  и веротно по малко ще се навие на кормилната щанга да не зема са пребия някаде чеее...
Казвай да ги слагам ли или утре да ги връщам и да си търся старите..
Реставрация на Scoupe, бавно но качествено...

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #15 on: 16-02-2009, 13:02:38 »
Колега Не ги слагай...цел сантиметър разлика може да докара доста главоболия по предницата...а и е опасно...моя съвет е:

дай да ги рециклираме  тъй като малко трудно ще намериш за твоя Скуп...

ако можеш свали ги,ще се видим и ще идем да ги рециклират...

Аз така направих с карета,накрайници и още някои дреболии тъй като за Скуп има само конскумативи или някои елементарни неща но ходовата част е трудна за намиране...ето ти тел 0877475466...звънни за да се разберем как и кога да свършим работа... ;)
« Last Edit: 16-02-2009, 13:06:10 by Delane »
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline Любака МФ

• Новак
  • *
  • Късам бемвета секакви
« Reply #16 on: 21-02-2009, 16:24:41 »
Е добре, защо ги рециклираш, като ново каре например е 64лв??
I'd ratha die lika a man that live like a cowered

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #17 on: 21-02-2009, 16:29:58 »
Aми защото не могат да ми намерят като моето каре...
еднакъв брой шлици и външния край  на карето да е с място за законтряне на гаиката,а не със шпленд...
Иначе по закона на гадоста 1 седмица по късно ги намерих за по 55лв бр ама....

Иначе за стария модел който е на колегата kalinski мисля че ще ги наеря.поръчал съм и в понеделник ще ми кажат...

защо?ти намираш ли си лесно части?
« Last Edit: 21-02-2009, 16:33:45 by Delane »
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
« Reply #18 on: 21-02-2009, 18:48:19 »
Любаче най-накрая се регистрира на правилното място... крайно време беше. А тея карета от къде ги намирате за по 60 лв  :shock: :shock: За моя модел търсих каре един месец и накрая ми намериха за 120 лева, обаче беше нещо марково май  :P, по-евтино... нищо.

Offline Любака МФ

• Новак
  • *
  • Късам бемвета секакви
« Reply #19 on: 22-02-2009, 09:50:57 »
Е Фросте това ми прозвуча като партийно различие :) ако ти трябва каре мога да ти поръчам от тук, нали знаеш, че с каквото можем помагаме
I'd ratha die lika a man that live like a cowered

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
« Reply #20 on: 22-02-2009, 11:04:03 »
Намерих аз, сложих си го и съм цъфнал и вързал от кеф :cheezy: Външните ни карета Любак са от Митсубиши, ако неможеш да намираш каквито и да е части винаги преглеждай каталозите на митсубиши ;)

Offline bandita_paf

• Загряващ
  • **
« Reply #21 on: 22-02-2009, 15:39:29 »
да има много заместими части от митсубиши и аз съм се уверил в това :)

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #22 on: 22-02-2009, 18:07:12 »
Mхм...каретата са същите(но трябва да е същата година на производсво)защото на следващите шлиците на карето са 25 а на модела 93-95 са 23...
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
« Reply #23 on: 22-02-2009, 19:53:51 »
Оооо Дани повярвай ми, шлиците са най-малкия проблем. Карето има още 4-5 размера които се гледат и такива всевъзможни комбинации има че не е истина, само това което е като моето не го намирах толкова време. В крайна сметка разбрах че е въпрос на каталог, различни фирми, различни марки, разлинчи години на каталозите и т.н. затова се забавих толкова, ама накрая му хванах цаката. Хващаш шублера и така търсиш части, повече в магазин не съм казал ква ми е колата, директно казвам кво ми трябва.

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #24 on: 22-02-2009, 20:18:56 »
Така е най-сигурно Фросте....аз така си търсих клапани за Сааба преди време...мхм,не се бях сетил и за тази опция...мерси...полезно...мнооого
Kia Clarus 1.8 16V DOHC