Хъм, явно по доста сервизи за гърнета не знаят какво точно монтират.
Преди две години един арабин ми обясняваше, че "газоускорителното" гърне спомагало за по-доброто изхвърляне на газовете чрез ей тая спирала, дето е вътре - като цев на пищов.
След като го попитах - какво ще стане, ако сложа едно след друго четири такива на цялата генерация - на този зад мен ще му стопя ли бронята, като дам газ - за момент в черните му маслинени очи се появи пламъчето на недоумението.
Газоускорители няма. Най-добрия такъв е правата тръба, но там става страшно.
По принцип има четири модела на филтри, които се слагат в резонаторите: С камера и бленда, проходен филтър, проходен с лека бленда и проходен спираловиден.
Като при всички филтри целта е една и съща - по-добър ламинарен поток на газовете, като се притъпят високите резонансни трептения.
Кире, при теб заводската пура беше с ф35 права тръба вътре, конусно разширена в предния край, за по-добро обтичане и свободна в задния, за да поема линейните разширения.
Един вид рестриктор, за по-добър бекпрешър на мотора в ниските обороти.
Усети ли разлика във вървенето?
И да попитам заводското, което сте свалили вътре какво имаше? Възможно ли е от него да ми се получава тоя резонанс?
При Кирeто точно от него се получаваше този резонанс, но по принцип може да се появи отвсякъде.
Най-добре е да се прегледа колата на подемник. Може и на канал, ако намериш такъв - просто твой приятел да подава рязко газ и да отпуска педала, докато оборотите паднат, после пак. Ти се ослушвай отдолу - лесно ще локализираш откъде се получава.
По принцип резонирането се появява в диапазон между 1500 и 3500 оборота.