Author Topic: Резонаторно гърне  (Read 1999 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline NovakaTopic starter

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
Резонаторно гърне
« on: 01-10-2010, 16:41:28 »
Здравейте момчета и момичета,

Искам да ви попитам за малко инфо относно резонаторните гърнета - обръщам се основно към тези, които са пипали по изпускателната система.

Та ... звънях днес в Крафт и ги питах дали мога да си сменя катализатора с резонаторно гърне и момчетата ми казаха, че не било добра идея, защото пти купетата катализаторът е вертикален и имало една контролна ламда сонда, която според тях нямало как да се сложи ако се смени с резонаторно гърне. Аз утре ще отида при тях да погледнат на място и да обсъдиме какво може да се направи, но искам да ви питам и вас! Само да отбележа, че съм си с оригиналните колектори ... поне засега.

Въпросът ми е ... вярно ли е това? И някой знае ли  сервиз където мога да отида и да ми помогнат, да ме посъветват какво е най-добре да направя? За София става дума!

Благодаря предварително!  :h:

I ain't chase the Sun ... It chases me ...

Правилата на форума са Тук.

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Re:Резонаторно гърне
« Reply #1 on: 01-10-2010, 18:37:41 »
Кири, тва за ламда сондата не знам ама има и друг момент, че колекторите са от чугун и малко трудно ще стане връзката между чугум и метал, сподели и това с тях ако не са ти го каза ли вече :)

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #2 on: 01-10-2010, 18:40:48 »
Жоре, това не би трябвало да е чак такъв проблем, защото катализаторът е от метал също, така че ... би трябвало да се свързва по подобен начин ... поне според мен.

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #3 on: 01-10-2010, 18:42:54 »
Жоре, това не би трябвало да е чак такъв проблем, защото катализаторът е от метал също, така че ... би трябвало да се свързва по подобен начин ... поне според мен.

Само ако резонаторното гърне е със същото гърло ( захват ) иначе ще береш ядове :) Ама те майсторчетата ще си кажат утре като я видя ;)

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #4 on: 01-10-2010, 18:47:18 »
Дам. Единственото, което ми посочи момчето като проблем е с тази ламда сонда, която не било хубаво да се пипа ... иначе за проблем при свързването не е споменавал, но ... утре ще видиме на място! :)

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #5 on: 01-10-2010, 18:53:37 »
Ако катализатора се отреже така, че старата заварка остане - може да се заварява върху нея.

Колектора е чугунен, а чугуна е високовъглероден и е почти невъзможно да се завари към него друг метал. В случая оригиналната завалка се прави при доста по-специални условия, а и сплавта на катализатора е доста интересна.... :)

Разбира се, че може да се сложи резонатор там, както и да се монтира обратно втората сонда.

Не съм сигурен обаче доколко резонатор от алуминизирана ламарина ще устиска на тая температура.

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #6 on: 01-10-2010, 18:56:48 »
В такъв случай какво ще ме посъветваш да направя? Тъй като ... или самият катализатор или точно след него тръбата ми е спукана, защото колата ми звучи като малко Зилче в момента! :D

Само да допълня, че това ще е временно ... работя по въпрос с намирането на спортен колектор, за да е всичко както си му е редът.
« Last Edit: 01-10-2010, 19:01:27 by Novaka »

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #7 on: 01-10-2010, 19:32:16 »
Ако проблема е само в пърпоренето от някое сцепване - по-добре само да ти заварят тръбата, няма смисъл от излишни разходи, след като ще си взимаш спортен колектор.

Процедурата с махането на катализатора не е лесна работа, изисква време нерви и накрая кой знае каква сума ще ти обявят, но под 200 лв. едва ли.

Не си заслужава.

Успех.

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #8 on: 02-10-2010, 14:56:25 »
Такам ... да дам малко информация относно развитието на нещата! Днес посетих колегата Fido Dido в сервиза на Extreme Tuning ( www.extreme-tuning.bg ) за да видиме какъв точно е проблемът и какво може да се направи. Оказа се, че катализаторът ми е спукан и реално друга опция освен да го заменя с резонатор няма. Друг интересен и мисля доста полезен факт е че RD1 има само една ламда сонда, която се намира след колектора точно преди катализатора, което е супер.

Та ... как процедирахме ... Свалихме катализатора, който излезе изтърбушен по някаква причина (не съм го пипал аз, така съм купил колата) и дотук свършва лесната част. Оттук насетне се намесиха Fido Dido (Главен механик) и Драго (Управител и главен конструктор) и с наистина завиден професионализъм успяха да монтират резонаторното гърне, така че да изглежда и да звучи дори по-добре от фабричния катализатор. Предполагам за тях е ежедневие, но за мен работата, която свършиха момчетата е направо страхотна! (На снимките долу можете да видите крайния резултат). И не стига това ... ами и ми направиха 10% отстъпка. Мисля, че по-добро съотношение между качество на работа и цена в момента няма!!!

Предстой още една манипулация, която ще бъде извършена в понеделник и вторник и ... купето буквално ще запее нова песен :)

Благодаря момчета да перфектно свършената работа!  :h:
« Last Edit: 02-10-2010, 19:07:20 by Novaka »

Offline vexxx

• Напредващ
« Reply #9 on: 02-10-2010, 15:02:09 »
и аз искам така :( и моята сонда е преди катализатора (Рд2),колко пара ти излезе цялата работа ?

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #10 on: 02-10-2010, 15:17:34 »
С отстъпката, която ми направиха момчетата цялата работа, която отне около 5 часа ... 150лв :) Но наистина се справиха страхотно и за мен си заслужава! :h:

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #11 on: 02-10-2010, 17:54:18 »
Чудесна работа са свършили момчетата!!!

Offline stormi

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
« Reply #12 on: 02-10-2010, 21:03:45 »
Браво колега.Иначе да спомена, че в сайта на колегата ми направи впечатление в "Проекти" един Мерцедес, който е на нашият шеф и е голям манияк на марката!
Удивителна кола и доста мощничка.Купето единственно за такава бих разменил, но не е за мен :hater:.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #13 on: 04-10-2010, 17:00:12 »
Днес си закарах колата за втората интервенция на изпускателната система ... Какво да ви кажа ... момчетата са невероятни. Колата ми в момента звучи точно така както исках!!! Напрежението се запази до момента, в който запалих колата ... Купето зазвуча много приятно ... леко басово, просто прекрасно!!! :)

Fido Dido е магьосник ... казвам ви! :) Много благодаря за прекрасно свършената работа още веднъж!

Ще кача снимки по-късно тази вечер или утре по някое време, че съм на работа сега! :)

Offline stormi

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
« Reply #14 on: 04-10-2010, 21:30:15 »
Днес си закарах колата за втората интервенция на изпускателната система ... Какво да ви кажа ... момчетата са невероятни. Колата ми в момента звучи точно така както исках!!! Напрежението се запази до момента, в който запалих колата ... Купето зазвуча много приятно ... леко басово, просто прекрасно!!! :)

Fido Dido е магьосник ... казвам ви! :) Много благодаря за прекрасно свършената работа още веднъж!

Ще кача снимки по-късно тази вечер или утре по някое време, че съм на работа сега! :)

Колега не се съмнявам в майсторството на колегите, тъй като нашият шеф както споменах си е дал Мерцедеса, който е доста рядък в света да му правят изпускателната система!За това мисля, че си разбират доста от работата.Надявам се колега да качиш клипче как се чува.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #15 on: 04-10-2010, 22:41:21 »
Браво добре се е получило . Исках да вметна само че тук във Варна има едно (най-известното) място на което ходят всякакви източни коли да си правят генерациите и гърнетата и тем подобни . Та на мен ми излезе 200 лв да ми поръчат тръби от колекторите до задното гърне Ф57 + 1 резонатор + новите колектори + работата по свалянето на цялата стара генерация и замяната със новата .. прикачването на ламбда сондата и огъването на тръбите.... всичко това ми излезе за тези 200 лева и 2-3 часа труд . Звукът е повече от перфектен , питайте варненци .. даже doberman идва от Добрич при тези момчета ,вече дали е правил нещо питайте него  .. даже леко се позасили да върви колата след тези операции .Явно съм и подал инхалатора ;) Снимки имам ако не се лъжа във фейсбук ..   :h: 

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #16 on: 04-10-2010, 22:48:58 »
Това което аз съм сменил по изпускателната система е:
- на мястото на катализатора - резонатор Ф100;
- назад по тръбите има още два резонатора, сменихме само втория отново с Ф100 ако не се лъжа;
- крайното гърне и тръбата от него до фланеца на последния резонатор заменихме с нова неръждавейка като крайното гърне е OBX Howitzer Series HF18;
- всички тръби от меката връзка назад са повдигнати с около 2-3 см и са прибрани по към купето на колата за да не закачат като минавам перз неравности;

Ще кача снимки за да видите цялата манипулация. Наистина добре се получи според мен. :)

P.S. Дидо, ако съм объркал нещо с обясненията ... поправи ме, моля те! :) :h:

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #17 on: 05-10-2010, 08:56:09 »
Нищо не си объркал... :)

Отпред резонатора е 200мм., на ф60, с камера и бленда, корпуса е ф100.
Резонатора след средното гърне е 300мм. ф50 , с камера и бленда и пак същия корпус.

Тръбата към задното е неръждаема, на ф50, куките на окачването също са неръждаеми, както и заварките. :)

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #18 on: 05-10-2010, 10:52:58 »
Ето снимките както обещах. Съжалявам за забавянето, но просто ... технически проблеми :D :h: :PP
Надявам се, че ще се ориентирате кое какво е, така че няма да пиша обяснения. :)
« Last Edit: 05-10-2010, 10:57:42 by Novaka »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #19 on: 05-10-2010, 11:07:26 »
Много добре изглежда цялата генерация ;)

Offline freakg

• Напредващ
« Reply #20 on: 05-10-2010, 16:36:18 »
Май и на мен ще ми се наложи скоро да я правя тази процедура  :depress:

Offline d0berman

• Напредващ
« Reply #21 on: 06-10-2010, 08:03:21 »
даже doberman идва от Добрич при тези момчета ,вече дали е правил нещо питайте него  ..

Да, момчето там работи доста добре. Аз го занимавах само с подмяна на гърнетата, че нямах време за тръбите. Смених крайното FK Automotive с това Remus-че. Незнам на каква кола е било оригинално, но е Ф50 входящ диаметър. На мястото на средното гърне сложихме газоускорител. Като цяло съм доволен от ефекта, но не е пак това, което искам. Вече може да се пътува нормално на дълъг път, а не както преди това - все едно си на състезание... Това, което все още ме дразни е, че звука не е само плътен. Като премине 2000 оборота пак има дразнещ резонанс... Може би трябва да сложа на мястото на газоускорителя някой обезшумител или по-сериозно средно гърне, за да не се вижда в чудо крайното. За сега нищо повече няма да пипам по генерацията, че ми писна да набивам пари в нея...

Novaka: Колега поздрави за интервенцията! Крайното гърне е много истинско. От нет-а ли си го поръчвал и на какви пари ти излезе?

Uploaded with ImageShack.us
Faster&faster until the trill of speed overcome the fear of death...

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #22 on: 06-10-2010, 10:47:18 »
Novaka: Колега поздрави за интервенцията! Крайното гърне е много истинско. От нет-а ли си го поръчвал и на какви пари ти излезе?

Крайното гърне ми изпадна супер на далавера :) Аз лично не съм го поръчвал от нет-а, но го взех от един пич от Хонда Форума с кутията, самото гърне беше в наилон ... чисто ново никога не докосвало кола :D и за буквално смешни пари, защото момчето беше много закъсало за пари ми го даде за 90лв. :)

Offline d0berman

• Напредващ
« Reply #23 on: 06-10-2010, 11:08:08 »

Крайното гърне ми изпадна супер на далавера :) Аз лично не съм го поръчвал от нет-а, но го взех от един пич от Хонда Форума с кутията, самото гърне беше в наилон ... чисто ново никога не докосвало кола :D и за буквално смешни пари, защото момчето беше много закъсало за пари ми го даде за 90лв. :)

Eeе супер  :) То няма такава цена! За каква кола е било, че става за нашите без преправяне? Как е звука?

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #24 on: 06-10-2010, 11:30:42 »
Някой може ли да ми обясни какво представлява "газоускорителя"? :confused:

Offline d0berman

• Напредващ
« Reply #25 on: 06-10-2010, 11:39:12 »
Някой може ли да ми обясни какво представлява "газоускорителя"? :confused:

В сервиза, в който ходих във Варна така го наричат. От вън прилича на това, което сте монтирали на колегата. От вътрешната страна има нещо като  заоблени издатини. Прлиличат на полукръгове. Жалко, че го нямам сниман. Това, което сте монтирали след средното гърне на колегата какво е? Не е ли точно такова? И да попитам заводското, което сте свалили вътре какво имаше? Възможно ли е от него да ми се получава тоя резонанс?
« Last Edit: 06-10-2010, 11:42:25 by d0berman »

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #26 on: 06-10-2010, 14:51:07 »
Toва след средното гърне си е резонаторно гърне - 300мм. ф50 , с камера и бленда, а корпусът му е ф100.
Фабричното уж пак такова е трябвало да бъде ама ... ако правилно си спомням беше си една права тръба на ф50 :) Дидо да обясни по-професионално с цялата терминология :)

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #27 on: 06-10-2010, 19:06:46 »
Хъм, явно по доста сервизи за гърнета не знаят какво точно монтират.

Преди две години един арабин ми обясняваше, че "газоускорителното" гърне спомагало за по-доброто изхвърляне на газовете чрез ей тая спирала, дето е вътре - като цев на пищов.

След като го попитах - какво ще стане, ако сложа едно след друго четири такива на цялата генерация - на този зад мен ще му стопя ли бронята, като дам газ - за момент в черните му маслинени очи се появи пламъчето на недоумението.

Газоускорители няма. Най-добрия такъв е правата тръба, но там става страшно.

По принцип има четири модела на филтри, които се слагат в резонаторите: С камера и бленда, проходен филтър, проходен с лека бленда и проходен спираловиден.

Като при всички филтри целта е една и съща - по-добър ламинарен поток на газовете, като се притъпят високите резонансни трептения.

Кире, при теб заводската пура беше с ф35 права тръба вътре, конусно разширена в предния край, за по-добро обтичане и свободна в задния, за да поема линейните разширения.

Един вид рестриктор, за по-добър бекпрешър на мотора в ниските обороти.

Усети ли разлика във вървенето?

И да попитам заводското, което сте свалили вътре какво имаше? Възможно ли е от него да ми се получава тоя резонанс?

При Кирeто точно от него се получаваше този резонанс, но по принцип може да се появи отвсякъде.

Най-добре е да се прегледа колата на подемник. Може и на канал, ако намериш такъв - просто твой приятел да подава рязко газ и да отпуска педала, докато оборотите паднат, после пак. Ти се ослушвай отдолу - лесно ще локализираш откъде се получава.

По принцип резонирането се появява в диапазон  между 1500 и 3500 оборота.

« Last Edit: 06-10-2010, 19:26:43 by Novaka »

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #28 on: 06-10-2010, 19:29:06 »
Разлика във вървежа все още не съм усетил, защото не съм я настъпвал колата :) предстоят ми няколко пътувания извън София и ... мисля да се правя на състезател преди тва и без това пътищата са мокри с тия дъждове :) Да не говорим, че звукът в ниските обороти ми е любим вече и го предпочитам :D  хихи

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #29 on: 08-10-2010, 15:07:16 »
Странно при мен дразнещия звук се получаваше от 3000 нагоре.. тогава имах такъв дразнещ шум..Сложих един резонатор  и нещата се оправиха , след което колата имаше плътен нисък звук .. което ме устройваше идеално . Между другото газоускорител според мен има .. просто там са едни сложни параметри които трябва да се изчислят , според потока на газовете и според компресията т.е. сгъстяването което се получава във горивната камера . При спираловидната вътрешна част на газоускорителя се получава ускорението на потока на газа като в началото Ф се различава от крайното Ф .. Спираловидните движения просто засилват горещите газове .. получава се като фуния , сгъстява потока на газовете и от там идва по голямата скорост на изхвърляне.   :h: 

Offline Delane

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #30 on: 08-10-2010, 16:18:26 »
Ех значи вйй да не видите от моя бивш скупи...направих си го аз така и хайде сега сбрал пари хоумито и газ да ме копита...то ти си го призна като ми чу за пръв път скупа ако помниш...пък и Фроста ми искаше генерацията  :cheezy:

п.с Евала Кире получило се е яко пък и за саунда ми докладваха че е готин..супер супер...Скоро кат сложа и аз на Сх-а ще дойда да чуеш и моята идея за звук  :#
Честито и със здраве и кеф...И евала на колегата Fido Dido  :yes: :yes: :yes: :beer: :beer:
Kia Clarus 1.8 16V DOHC