Author Topic: Резонаторно гърне  (Read 1999 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NovakaTopic starter

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
Резонаторно гърне
« on: 01-10-2010, 16:41:28 »
Здравейте момчета и момичета,

Искам да ви попитам за малко инфо относно резонаторните гърнета - обръщам се основно към тези, които са пипали по изпускателната система.

Та ... звънях днес в Крафт и ги питах дали мога да си сменя катализатора с резонаторно гърне и момчетата ми казаха, че не било добра идея, защото пти купетата катализаторът е вертикален и имало една контролна ламда сонда, която според тях нямало как да се сложи ако се смени с резонаторно гърне. Аз утре ще отида при тях да погледнат на място и да обсъдиме какво може да се направи, но искам да ви питам и вас! Само да отбележа, че съм си с оригиналните колектори ... поне засега.

Въпросът ми е ... вярно ли е това? И някой знае ли  сервиз където мога да отида и да ми помогнат, да ме посъветват какво е най-добре да направя? За София става дума!

Благодаря предварително!  :h:

I ain't chase the Sun ... It chases me ...

Правилата на форума са Тук.

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Re:Резонаторно гърне
« Reply #1 on: 01-10-2010, 18:37:41 »
Кири, тва за ламда сондата не знам ама има и друг момент, че колекторите са от чугун и малко трудно ще стане връзката между чугум и метал, сподели и това с тях ако не са ти го каза ли вече :)

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #2 on: 01-10-2010, 18:40:48 »
Жоре, това не би трябвало да е чак такъв проблем, защото катализаторът е от метал също, така че ... би трябвало да се свързва по подобен начин ... поне според мен.

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #3 on: 01-10-2010, 18:42:54 »
Жоре, това не би трябвало да е чак такъв проблем, защото катализаторът е от метал също, така че ... би трябвало да се свързва по подобен начин ... поне според мен.

Само ако резонаторното гърне е със същото гърло ( захват ) иначе ще береш ядове :) Ама те майсторчетата ще си кажат утре като я видя ;)

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #4 on: 01-10-2010, 18:47:18 »
Дам. Единственото, което ми посочи момчето като проблем е с тази ламда сонда, която не било хубаво да се пипа ... иначе за проблем при свързването не е споменавал, но ... утре ще видиме на място! :)

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #5 on: 01-10-2010, 18:53:37 »
Ако катализатора се отреже така, че старата заварка остане - може да се заварява върху нея.

Колектора е чугунен, а чугуна е високовъглероден и е почти невъзможно да се завари към него друг метал. В случая оригиналната завалка се прави при доста по-специални условия, а и сплавта на катализатора е доста интересна.... :)

Разбира се, че може да се сложи резонатор там, както и да се монтира обратно втората сонда.

Не съм сигурен обаче доколко резонатор от алуминизирана ламарина ще устиска на тая температура.

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #6 on: 01-10-2010, 18:56:48 »
В такъв случай какво ще ме посъветваш да направя? Тъй като ... или самият катализатор или точно след него тръбата ми е спукана, защото колата ми звучи като малко Зилче в момента! :D

Само да допълня, че това ще е временно ... работя по въпрос с намирането на спортен колектор, за да е всичко както си му е редът.
« Last Edit: 01-10-2010, 19:01:27 by Novaka »

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #7 on: 01-10-2010, 19:32:16 »
Ако проблема е само в пърпоренето от някое сцепване - по-добре само да ти заварят тръбата, няма смисъл от излишни разходи, след като ще си взимаш спортен колектор.

Процедурата с махането на катализатора не е лесна работа, изисква време нерви и накрая кой знае каква сума ще ти обявят, но под 200 лв. едва ли.

Не си заслужава.

Успех.

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #8 on: 02-10-2010, 14:56:25 »
Такам ... да дам малко информация относно развитието на нещата! Днес посетих колегата Fido Dido в сервиза на Extreme Tuning ( www.extreme-tuning.bg ) за да видиме какъв точно е проблемът и какво може да се направи. Оказа се, че катализаторът ми е спукан и реално друга опция освен да го заменя с резонатор няма. Друг интересен и мисля доста полезен факт е че RD1 има само една ламда сонда, която се намира след колектора точно преди катализатора, което е супер.

Та ... как процедирахме ... Свалихме катализатора, който излезе изтърбушен по някаква причина (не съм го пипал аз, така съм купил колата) и дотук свършва лесната част. Оттук насетне се намесиха Fido Dido (Главен механик) и Драго (Управител и главен конструктор) и с наистина завиден професионализъм успяха да монтират резонаторното гърне, така че да изглежда и да звучи дори по-добре от фабричния катализатор. Предполагам за тях е ежедневие, но за мен работата, която свършиха момчетата е направо страхотна! (На снимките долу можете да видите крайния резултат). И не стига това ... ами и ми направиха 10% отстъпка. Мисля, че по-добро съотношение между качество на работа и цена в момента няма!!!

Предстой още една манипулация, която ще бъде извършена в понеделник и вторник и ... купето буквално ще запее нова песен :)

Благодаря момчета да перфектно свършената работа!  :h:
« Last Edit: 02-10-2010, 19:07:20 by Novaka »

Offline vexxx

• Напредващ
« Reply #9 on: 02-10-2010, 15:02:09 »
и аз искам така :( и моята сонда е преди катализатора (Рд2),колко пара ти излезе цялата работа ?

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #10 on: 02-10-2010, 15:17:34 »
С отстъпката, която ми направиха момчетата цялата работа, която отне около 5 часа ... 150лв :) Но наистина се справиха страхотно и за мен си заслужава! :h:

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #11 on: 02-10-2010, 17:54:18 »
Чудесна работа са свършили момчетата!!!

Offline stormi

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
« Reply #12 on: 02-10-2010, 21:03:45 »
Браво колега.Иначе да спомена, че в сайта на колегата ми направи впечатление в "Проекти" един Мерцедес, който е на нашият шеф и е голям манияк на марката!
Удивителна кола и доста мощничка.Купето единственно за такава бих разменил, но не е за мен :hater:.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #13 on: 04-10-2010, 17:00:12 »
Днес си закарах колата за втората интервенция на изпускателната система ... Какво да ви кажа ... момчетата са невероятни. Колата ми в момента звучи точно така както исках!!! Напрежението се запази до момента, в който запалих колата ... Купето зазвуча много приятно ... леко басово, просто прекрасно!!! :)

Fido Dido е магьосник ... казвам ви! :) Много благодаря за прекрасно свършената работа още веднъж!

Ще кача снимки по-късно тази вечер или утре по някое време, че съм на работа сега! :)

Offline stormi

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
« Reply #14 on: 04-10-2010, 21:30:15 »
Днес си закарах колата за втората интервенция на изпускателната система ... Какво да ви кажа ... момчетата са невероятни. Колата ми в момента звучи точно така както исках!!! Напрежението се запази до момента, в който запалих колата ... Купето зазвуча много приятно ... леко басово, просто прекрасно!!! :)

Fido Dido е магьосник ... казвам ви! :) Много благодаря за прекрасно свършената работа още веднъж!

Ще кача снимки по-късно тази вечер или утре по някое време, че съм на работа сега! :)

Колега не се съмнявам в майсторството на колегите, тъй като нашият шеф както споменах си е дал Мерцедеса, който е доста рядък в света да му правят изпускателната система!За това мисля, че си разбират доста от работата.Надявам се колега да качиш клипче как се чува.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #15 on: 04-10-2010, 22:41:21 »
Браво добре се е получило . Исках да вметна само че тук във Варна има едно (най-известното) място на което ходят всякакви източни коли да си правят генерациите и гърнетата и тем подобни . Та на мен ми излезе 200 лв да ми поръчат тръби от колекторите до задното гърне Ф57 + 1 резонатор + новите колектори + работата по свалянето на цялата стара генерация и замяната със новата .. прикачването на ламбда сондата и огъването на тръбите.... всичко това ми излезе за тези 200 лева и 2-3 часа труд . Звукът е повече от перфектен , питайте варненци .. даже doberman идва от Добрич при тези момчета ,вече дали е правил нещо питайте него  .. даже леко се позасили да върви колата след тези операции .Явно съм и подал инхалатора ;) Снимки имам ако не се лъжа във фейсбук ..   :h: 

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #16 on: 04-10-2010, 22:48:58 »
Това което аз съм сменил по изпускателната система е:
- на мястото на катализатора - резонатор Ф100;
- назад по тръбите има още два резонатора, сменихме само втория отново с Ф100 ако не се лъжа;
- крайното гърне и тръбата от него до фланеца на последния резонатор заменихме с нова неръждавейка като крайното гърне е OBX Howitzer Series HF18;
- всички тръби от меката връзка назад са повдигнати с около 2-3 см и са прибрани по към купето на колата за да не закачат като минавам перз неравности;

Ще кача снимки за да видите цялата манипулация. Наистина добре се получи според мен. :)

P.S. Дидо, ако съм объркал нещо с обясненията ... поправи ме, моля те! :) :h:

Offline Fido Dido

• Новак
  • *
« Reply #17 on: 05-10-2010, 08:56:09 »
Нищо не си объркал... :)

Отпред резонатора е 200мм., на ф60, с камера и бленда, корпуса е ф100.
Резонатора след средното гърне е 300мм. ф50 , с камера и бленда и пак същия корпус.

Тръбата към задното е неръждаема, на ф50, куките на окачването също са неръждаеми, както и заварките. :)

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #18 on: 05-10-2010, 10:52:58 »
Ето снимките както обещах. Съжалявам за забавянето, но просто ... технически проблеми :D :h: :PP
Надявам се, че ще се ориентирате кое какво е, така че няма да пиша обяснения. :)
« Last Edit: 05-10-2010, 10:57:42 by Novaka »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #19 on: 05-10-2010, 11:07:26 »
Много добре изглежда цялата генерация ;)