Author Topic: Как да разглобим таблото на Coupe 96-99  (Read 4539 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline chef4oTopic starter

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
1. Първото и НАЙ-важно нещо е да се разкачи жилото на врътката за топлия/студен въздух, което се намира зад и вдясно от педала на газта, като първо се развива винтчето на планката, а след това се освобождава самото жило:

2. Вече можем да започнем да разкачаме корите без нищо да ни задържа :) Започваме с кората върху скоростния лост (за предпочитане е първно да си махнете топката на лоста, не като мен  :D ) Кората се дърпа на горе, държи се само на щипки:

3. Сега централната конзола. Също се държи само на щипки, като се дърпа напред, в посока към задните седалки. Няма да е зле ако имате възможност първо да извадите аудио системата си от леглото и да разкачите всичките й букси, за да можете да сложите централната конзола настрани. При мен това беше невъзможно, понеже системата ми е доста сложно вързана...:

След като я издърпате напред, може да разкачите буксите на запалката и да я разкарате настрани.

4. Такааа време е да развием винтовете на кората под волана :) От страната на централната конзола са 3 броя, като номер (1) се намира под капаче, много внимавайте с ваденето на капачето, защото крачетата му се чупят много лесно!:

5. Отляво на волана долната кора се държи на две винтчета, като (1) се намира зад капачето за регулиране на късите светлини. То се вади много лесно с тънка отверка:

След като сме свалилидолната кора (дърпайте смело, че и тя има няколко щипки) минаваме към разкачане на горната, която обхваща километража и козолата на парното.
6. Имаме два винта под копчетата за климатика и въздушния поток:

7. И един отляво наволана

8. Може би най-гадният и трудно забележим е отдясно над волана под бутоните за задната чистачка:

И това е... Сега дърпаме напред и разкачаме внимателно всички букси, като се стараем да запомним коя-коя е :)
На фаровете за мъгла отгоре-надолу са Ярко жилта, Синя и бледо жълта:

Вече километража е напълно свободен за махане, в зависимост от това какво искате да правите, може да разкачите цялата кора. като махнете буксите от централната конзола за управление на парното, за аварийните светлини и климатика, както и да развиете четирите винтчета на бялата планка, на която се държат механизмите на врътките (не забравяйте преди това да издърпате копчетата от предната страна)

Ако сме за крушки на таблото продължаваме :)
9. Развиваме 4-те винтчета на циферблатите и издърпваме леко и внимателно, че отзад са едни интеграли и писти, дето не искаме да ги надраскаме :D

Таблото отзад, за да добиете представа колко внимателни трябва да сте:

И накрая двата размера крушки: 4 броя  T10mm и 2 броя T6.5mm

Дано съм бил полезен и успех :)
« Last Edit: 30-08-2008, 02:07:17 by chef4o »

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
Браво братле. Доста ясно си пояснил и показал за какво става реч.Добре че си ти да размисля и да се спра да си сменяк каквото и да било по таблото.  ;)

Offline 4efo_1912

• Напредващ
 ;) абе колеги,мисля другата седмица да си разбазикам таблото,за да си сменя осветлението. :whatever:имам желание да го направя в 4ервено :aha: Обаче единственото ми притеснение е това,че в момента таблото ми е стабилно смисъл нетрака,нетропа,нескърца и т.н.дали ако го отворя веднъж после няма да се превърне в подвижна тропаща машина на времето :cheezy: :P.ако може да споделите при вас какъв е бил ефекта след това.изнаете ли дали се продава нещо от рода на тиксо което се слага по крайщата с цел да оплатни,и да не се раздрънква таблото. :yes:Естествено небих отказал и някои друг съвет относно лампичките и нещо което ще ми е от полза. :h:

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Според мен с червени лампички нищо няма да постигнеш взе пак се замисли всчики стрелки са ти червени (без на бенз. и темп.) и кво става като свети червено стелките на скоростомера се губят, тва става. (лично мнение)
Отностно това с разтропването едва ли ще имаш проблеми, аз лично съм разглобявал доста пъти старото табло и никво тропане не е имало при мен нито скърцане, въпроса е всичко да се прави много внимателно без много резки движения и напъни за да няма мизерии ;)

Online Filip(M)

• Пристрастен
свалянето не е мн гадно не ми се мисли утрее като го слагам :(

Слята публикация: 22-04-2009, 20:57:24
зглобих го  :yes:  :# и да неостанаха винчета  :P
« Last Edit: 22-04-2009, 20:57:24 by Filip(M) »
Колкото повече толкова повече!

Offline emo_yankov

• Напредващ
  • ЕН 9066 ВМ
Малииии голям зор това разглабяне, и май първо трябваше да прочета темата. Защото това за парното го оставих за последно, а то трябвало първо него. А зглабянето беше по лесно.
Другата ми любовница Kawasaki ZX6R => http://vbox7.com/play:11d885d6

Offline muncho_

• Пристрастен
Преди да се свали централната конзола която обхваща парното и километража ли се свалят врътките на парното или може и без да се свалят.И как се свалят ако е нужно?
Nobody's perfect i'm Nobody

Offline chef4oTopic starter

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Не е нужно да се свалят, те са на една бяла пластмасова планка, закваната за самия панел и си вървят с него

Offline muncho_

• Пристрастен
Ясно, че след малко почвам демонтажа да свалям километража.
Nobody's perfect i'm Nobody

Offline tfs

• Новак
  • *
Тези ще станат ли?
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2xHigh-Power-LED-Bulb-T10-158-168-194-Wedge-Green-4013_W0QQitemZ260527958065QQcmdZViewItemQQptZMotors_Car_Truck_Parts_Accessories?hash=item3ca8ad2831
И да питам T6.5 май са доста екзотични? Не мога да ги намеря...

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
И да питам T6.5 май са доста екзотични? Не мога да ги намеря...

Не са никак трудни за намиране има ги във всеки магазин който е специализиран ;)

Offline tfs

• Новак
  • *
ebay.com?

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
ebay.com?

За какво гледаш там като тук ги има в изобилите, това са излишни разправии с най-вече излишни разходи, но ти си знаеш ;)

Offline tfs

• Новак
  • *
ebay.com?

За какво гледаш там като тук ги има в изобилите, това са излишни разправии с най-вече излишни разходи, но ти си знаеш ;)
Мерси  :)

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
Някой може ли да ми прати снимки да видя как се е получило с различните крушки , дали бели , дали сини , пращайте на ЛС , тъй като в момента съм без табло и ще сменям крушките. Искам да имам представа как седи с различни цветове. Освен това да питам някои има ли я тази екстра на РД1 , копчето което се намира над фаровете и стоповете за магла , в ляво доло от волана и какво представлява тази екстра, тъй като аз имам букса и ако се налага само копче ще си разпробия там и да си ползвам кирийката :) Благодаря предварително  :h:

Offline Spaidy

• Пристрастен
Това копче регулира силата на осветеност на таблото, дали да ти свети по - силно или по - слабо. Аз съм си го усилил до край. Не знам при купетата който го нямат каква е хавата със силата на осветеност на таблото.  :h:
На никой не правя евала!!! ;)

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Някой може ли да ми прати снимки да видя как се е получило с различните крушки , дали бели , дали сини , пращайте на ЛС , тъй като в момента съм без табло и ще сменям крушките. Искам да имам представа как седи с различни цветове. Освен това да питам някои има ли я тази екстра на РД1 , копчето което се намира над фаровете и стоповете за магла , в ляво доло от волана и какво представлява тази екстра, тъй като аз имам букса и ако се налага само копче ще си разпробия там и да си ползвам кирийката :) Благодаря предварително  :h:

Няма нужда да го разпробиваш това е само капачка махаш я слагаш си копчето пъхаш буксата и ако си късметлия ще проработи ;)

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
АХхаха абе имам си го това за силата на светене , то си е стокова екстра , става въпрос за това копче което се намира над 2-те копчета за халогените за мъгла и стоповете за мъгла .. ако някои го има да казва какво има там .. ако трябва ще си намеря копче от някъде , ще си разпробия капачето , но отзад намерих буксичка , явно само не е свързана към тази екстра , на която липсва копченце и сигурно бушон ;)   :h:  А къде във варна мога да отида да ми направят таблото , стигнал съм до премахването на всички букси зад горното табло , демек 5 мин работа и стигам до истината.. но незнам от каде да си взема такива крушки , колко броя са на цялото табло изобщо и дали някъде ще могат да ми го направят със диоди и съпротивления . Идеи?
П.С. Мерси на Чефо , че в момента съм с лаптопа в колата и гледам кви ги е шмекеровал  :strak:  :h:

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Крушките на таблото са 4 броя  T10mm и 2 броя T6.5mm а за снимките под профила ми има снимка е ти си го виждал и на живо моето ;)

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
Голям проблем !!Счупи ми се незнам точно как се казва , но е жълто стъпково моторче едно пластмасово дето задвижва топло студено и е връзката на топло - студено , която върти жилото  :depress: .. продават ли ги някъде ? Моето беше полукръг .. трябва ли да е кръгло цялото ? Сега нямам топло - студено , трябва да си намеря такова от някъде някои може ли да ми помогне с полезна информация ? И по принцип не разбрах точно това доло до педала на газта където е жилото то ли се освобождава цялото за да мога да издърпам горното табло ? Защото разкачих всички болтове и жакове и пак седи запецнало .. ХЕЛП !  :whatever:

П.С. Ето го ... тва проблемното .. моето беше наполовина , явно е било счупено преди .. сега се счупи пак на 2 и не става нищо от него  :confused: 

« Last Edit: 14-02-2010, 13:59:14 by LanShot »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
При разкачването на таблото 1во и най-важно е да се освободи жилото на парното без да се направи това няма да може да се издърпа таблото. Има два болата който се освободждават 1ят е точно до педала на гаста той освобождава цялото жило, малко над него има един водач който държи жилото той е най-важен за да се освободи таблото!

Offline Pav

• Новак
  • *
Колеги, часовника има ли някаква захранваща букса, че моя не работи и съм махнал централната конзола и съм стигнал до конзолата на парното, ако няма няма смисъл да я махам..но е мега дразнещо да не ми работи часовника :( иначе бушоните са здрави :) пфффффффффффффф

сам си отговорих на въпроса..определено има захранващ куплунг и моя беше разкачен...вече имам работещ часовник...:)

Слята публикация!
mod contol: chonkov
« Last Edit: 28-02-2010, 22:45:22 by chonkov »

Offline IRIZAR

• Напредващ
 :cheezy: аз последно успях да си измъкна 4асовника за да го ремонтирам без да свалям панела на които е хванат......голям зор беше....4асовника вече работи, но 2 месеца си карам така с дупка на неговото място  :cheezy:
сега вече ще си го сложа благодарение на прочетеното от темата  :mighty:
сега мисля и да боядисам всички гладки панели от таблото в жълто..... някои може ли да кайе къде в пловдив мога да го направя

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
До скоро имаше човек който можеше да ти го направи, Краси, но той замина за Англия и сега не може да ти помогне, но се сещам за колегата "embaro" той също се занимава с бояджииство свържи се ако искаш с него ;)

Offline Скалпел

• Новак
  • *
Браво за темата! Супер полезни са ми снимките и обясненията към тях. Изгоря ми лампичката, която осветява стрелката за температурата, та ремонта си беше неотложен. Мислих да ходя на майстор, ама след като прочетох темата някакси се окрилих сам да се захвана. Днес разглобих таблото!!! Утре продължавам!

Offline vesso

• Новак
  • *
Искам и аз да благодаря за хубавата тема. Благодарение на темата и снимките, успях за 4 часа да сваля таблото, да сваля километража, да го ремонтирам, че бяха се запецнали колелцата, да разгледам какви точно лампички и копчета ми трябват, защото имам счупени такива, и да сглобя всичко това наново, като и се наложи калибровка на скоростомера, защото му извадих стрелката. И това при почти пълен мрак, защото започнах в 5 часа следобед. И разбира се - забравих да разкача жилото, въпреки че поне 10 пъти разгледах последователността - не правете и вие моята грешка - първо жилото и после всичко останало. Да Ви кажа какво ми направи впечетление :
Докато свалях таблото, останах малко изненадам от управлението на въздушния поток - оказа се пневматично.И въпреки, че му изпуснах въздуха, след това няма проблеми - бачка си нормално, така че сваляйте смело, не като мен да се чудите 10 минути това какво е и да го разглобявам ли :) .
Също така да отбележа, че след разглобяване и сглобяване, нищо не скърца и нищо не тропа, детайлите си пасват доста добре. Аз не съм от особено внимателните и въпреки това не успях да счупя нищо, така че ако се чудите дали няма да скърца после - при едно нормално отношение към 10-12 годишна пластмаса нямате проблем :).

п.п.Сега разглеждам и другата част на таблото - там където е перката за въздуха нещо има вътре и ще трябва да се отваря.Ако и там има нещо интересно, ще драсна :).

Offline Scorpiona

• Новак
  • *
  • Street King
Мерсиии братле много ми беше полезен неми светеше половината табло и сега си го оправих МЕРСИ още веднаж :yes: :yes: :yes:

Offline Stef4os

• Загряващ
  • **
Преди три дена,понеделник на 9-ти.5.2011 ако не се бъркам  :cheezy: си взех нови пласмаси от един колега от форума,става въпрос за пластмасата около скоростния лост с кожата,пластмасата около CD-то,под волана и една на багажника дето ми липсваше.Тва нещо за парното не съм го разкачал,предполагам,че нищо не му е станало,понеже не съм барал горната част на таблото,климатик,парното и нагоре,под него само.Та свалянето беше лесно и то доста,като за първи път,без даже да съм видял тази тема тук,се очаровах колко е лесно,за това не се плашете,може би само за таблото от CD-то нагоре  :cheezy:
Ако спориш с идиот, то е вероятно и той да прави същото.

Offline Stef4os

• Загряващ
  • **
Днеска си свалих таблото,цялото за да си сменя крушките,че навсякъде бяха изгорели,ето снимки:
https://picasaweb.google.com/103943039288470359527/HyundaiCoupe1998Insade?authkey=Gv1sRgCN_b48ntuJb_Pg#
Ако спориш с идиот, то е вероятно и той да прави същото.