Author Topic: Размер зимни гуми  (Read 1341 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline stormiTopic starter

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
Размер зимни гуми
« on: 26-07-2010, 21:49:50 »
Колеги понеже ми останаха от предишната кола зимните гуми, а те са на 2 сезона и са карани няма и 15 000 км. та искам да попитам дали мога да ги сложа на купето?Гумите са с размер 175/65/14".Знам, че са тесни и ги дават 195, но все пак ще има ли проблем да карам с тях?Споделете и Вие с какъв размер зимни гуми карате?Ще ми е от полза да знам дали да продавам тези и да взимам по-широки.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
Re:Размер зимни гуми
« Reply #1 on: 26-07-2010, 23:10:52 »
Еми според мен поне по каталог наистина ги дават 195 .. а пък тези 175 не ми вдъхват особенно доверие за през зимата .. все пак "safety FIRST" .. ако ме разбираш..  :yes:  :h: Аз съм със 195 и съм страшно доволен през зимата :)  :h:

• Напредващ
« Reply #2 on: 26-07-2010, 23:15:59 »
Еми според мен поне по каталог наистина ги дават 195 .. а пък тези 175 не ми вдъхват особенно доверие за през зимата .. все пак "safety FIRST" .. ако ме разбираш..  :yes:  :h: Аз съм със 195 и съм страшно доволен през зимата :)  :h:

Колега разбирам те напълно и май ще трябва да сменям гумите.Все си мислех, че мога да карам с тях, но за спортна кола като купето ще са тесни.Все пак ще изчакам още мнения по въпроса и ще видя какво да правя.Колега мерси много за отговора все пак :).
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.

Offline procuratio

• Напредващ
« Reply #3 on: 26-07-2010, 23:25:07 »
Не бързай да сменяш.  ;)
Мое мнение, разбира се... е, че през зимата е по-добре да се кара с по тесни и по-високи гуми - за сняг е по добре - газиш по дълбоко и по лесно излизаш от преспи.
Според мен, ако джантите са ти 6 j, по добре ги пробвай твойте гуми през зимата, размера не е лош и по калкулатор се доближава до заводския.
Аз карам 2-ра зима с 175/70/14 и нямам забележки, особено на сняг.  :)
Мъдрият понася щастието сдържано, а нещастието мъжествено. (Вар)

• Напредващ
« Reply #4 on: 26-07-2010, 23:30:04 »
Не бързай да сменяш.  ;)
Мое мнение, разбира се... е, че през зимата е по-добре да се кара с по тесни и по-високи гуми - за сняг е по добре - газиш по дълбоко и по лесно излизаш от преспи.
Според мен, ако джантите са ти 6 j, по добре ги пробвай твойте гуми през зимата, размера не е лош и по калкулатор се доближава до заводския.

Колега точно и аз това щях да напиша в по-горният си пост, че като е по-тясна гумата по-лесно ще излизам от преспи.Иначе за джанти все още не съм взел.Сега съм в процес на търсене и почти съм намерил.Иначе гумите са Kleber Krisalp HP2, които се водят с по-новата шарка.Поне ако мога да "избутам" тази зима, че сега ми се насъбраха много неща покрай колата и до година ще взимам други ако не съм доволен от тях спрямо купето как се държи на пътя!

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #5 on: 27-07-2010, 00:10:35 »
Не бързай да сменяш.  ;)

Може и да е доказано по някакъв начин за по тънките гуми .. но сякаш имаше доста закъсали по малки колички със малки гумички точно от тоя род и надоло .. поне аз карам със 195/60/15 и да ти кажа нямам нито едно закъсване на нито едно място във голямата зима .. както каза един авер .. само аз и джиповете бяхме навън .. Така че ти си знаеш .. Щом аз успяван навсякъде във военно полевите условия които бяха във Варна смятай по тая логика ти ще летиш по снега със старите си гуми ;) ..

Offline procuratio

• Напредващ
« Reply #6 on: 27-07-2010, 08:03:45 »
Колега stormi, аз май забравих да ти кажа, че карам S coupe, което  като килограми е по-лека машина от Купето, което съответно позволява да се кара в зимни условия с по-тесни гуми.
LanShot, здрасти Бате, спомням си много добре темата за варненските снегове и историята с твоите гуми и закъсалите джипове и твоето Купе. Спор няма, щом си успявал да се справяш в тази тежка обстановка с гумите 195/60/15 значи този размер е удачен и добър за зимините условия.
Моята идея за по-тесните гуми е за каране в дълбок сняг, не че колата е по стабилна при зимни условия, просто с по-тесни и по-високи гуми по-лесно се маневрива при каране при тежки снежни условия и при сняг над 30-40 см.
Другият вариант е колегата stormi да сложи по-тесните гуми отпред, а отзад да е с по широчки - честно казано според мен е въпрос на личен избор и на проба  ;)
Колега stormi, ако решиш да сменяш размера, драсни ми едно ЛС, аз мога да ти купя твоите гуми 175/65/14 - Клеберките ще ми свършат идеална работа тази зима. :)

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #7 on: 27-07-2010, 11:28:48 »
Добре казано .. дойдохме на една и съща честота. ..  :)  :yes:   :h:

• Напредващ
« Reply #8 on: 27-07-2010, 11:32:28 »
Колеги ще поразпитам по гумаджийниците и ще видя какво ще направя и колега procuratio ще те имам в предвид с офертата ;).Въпреки това ще следя темата с интерес.

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
« Reply #9 on: 27-07-2010, 11:36:10 »
Проблем няма да имаш с този размер.Наистина по добре се кара зимата с по тесни гуми.Но си го представи купето с 175 гуми.Аз лично не мога да си го представя,ама ще изглежда доста смешно.А и предполагам ,че джантите ти не са 14-ки и ако трябва и джанти да търсиш ,то се обезсмисля цялата процедура

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #10 on: 27-07-2010, 11:40:25 »
Сту .. той е писал пича че е със 14'' .. :) Само че напълно си прав за това че са смешни 175 и то на 14 .. УЖАС ! Просто проследете по каталог кое е най-добре за колата за зимата ..

Offline procuratio

• Напредващ
« Reply #11 on: 27-07-2010, 15:19:31 »
Сту .. той е писал пича че е със 14'' .. :) Само че напълно си прав за това че са смешни 175 и то на 14 .. УЖАС ! Просто проследете по каталог кое е най-добре за колата за зимата ..

Две мнения няма - Купето наистина доста ще е смешничко с тесните 14-ки, ама ....  :cheezy:

• Напредващ
« Reply #12 on: 27-07-2010, 22:02:07 »
Значи купето ми е с фабричните 15" дето е излязла от завода.Иначе мисля да търся зелязни 14" за зимата и за това се сетих, че зимните гуми стоят още в нас и за това се допитах до вас дали няма да е проблем да карам поне тази зима с тях.Смешно или не поне да мога да изкарам тази зима, че сега трябва данък да се плаща и за зимни гуми да събирам пари ако тия не станат както и желязни джанти да взимам.За това си мислех само желязни джанти да взема.Аз имам желязни, но за Фиат 4x98 и няма как да станат.Иначе не ми се занимава да сменям летни и да слагам зимни на летите джанти и след примерно 6 месеца пак да ги сменям.За това ако взимам пак нови зимни гуми мисля да са 14" и с желязни джанти.Дано да сте ме разбрали, че само как обясних... :cheezy:

Offline procuratio

• Напредващ
« Reply #13 on: 27-07-2010, 23:21:04 »
Колега, бързо отивай във форума на Мицубиши, там един пичага продава железни 14-ки - размера е същия като нашия - май ги даваше по 25 лв. парчето. ;)

• Напредващ
« Reply #14 on: 27-07-2010, 23:38:05 »
Колега, бързо отивай във форума на Мицубиши, там един пичага продава железни 14-ки - размера е същия като нашия - май ги даваше по 25 лв. парчето. ;)

Колега ето тази обява повече ме блази, но ще почакам още месец, че трябва данък да плащам, че нали преди 2 седмици съм регистрирал колата.Ако ми останат след това пари ще ходя до София да видя тези джанти цък.Иначе да попитам за централният отвор колко е на купетата?Ясно, че междуболтовото разстояние е 114,3мм.Гледам на тази обява централният отвор е 67.1мм. и на купетата ли е толкова?

Offline procuratio

• Напредващ
« Reply #15 on: 28-07-2010, 00:36:58 »
Да, да, всички Хюндай са с централен отвор 67.1 мм., вкл. и Купетата. А за данъка ще ти кажа едно - не го плащай и не я регистрирай в данъчното - никой няма да те търси - КАТ не ги интересува плащаш ли данък или не. Ако ще си караш колата дълго време, въобще не се вясвай в данъчното. Проблем ще ти е, ако я продаваш, но тогава ще можеш да платиш накуп данъка с някаква лихва. Веднъж обаче обявиш ли я в данъчното - ще те гонят всяка година - до дупка... :@
А за джантите, вземай ги бързо тези, ако не са криви, ръждата се оправя лесно. За 80 лв е добра офертата и няма да те чакат един месец, тъй да знаеш ;)
Та, такива ми ти работи .... :)

• Напредващ
« Reply #16 on: 15-09-2010, 16:07:38 »
Колеги сега се прибирам от една гумаджийница и разпитах за гуми.Предложиха ми 2-ра употреба Continental 195/55/15".Били с някаква нова шарка.Та според вас дали ще са ниски гумите?Дайте съвет дали да ги взема.Иначе някакъв негов приятел ги е взел за Passat 4 като си е оставил колата в някаква гумаджийница в София и е казал, че иска 195/65/15" а те му сложили на 55 височина и ги е карал около 1500км.На тях дота е 4008 и са на няма и 2 години.Гледах ги и са меки и не са се "удървили".Какво ще ме посъветвате?Дали да не взема по-високи пример на 60 или тези да взема?

Относно данъка и регистрирането на колата не може да не се декларира, защото КАТ и данъчното са свързани вече заедно и ако в период примерно от 2 месеца след регистрирането на автомобила ще Ви дойде писмо от общината за глоба!На една колежка от фирмата така й дойде писмо от общината, че имат голба порди това, че не са я регистрирали в данъчното ;).Абе измислили са го гадовете
« Last Edit: 18-09-2010, 08:48:28 by stormi »

Online caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
« Reply #17 on: 15-09-2010, 18:17:44 »
За гумите слагай не се притеснявай. Аз каах с такива миналата зима, проблем ще имаш ако си джигит като мен и има много дупки. Иначе са ти по-високи от 205/50 и няма да имаш проблеми в каквото и да е :)

• Напредващ
« Reply #18 on: 15-09-2010, 19:39:16 »
За гумите слагай не се притеснявай. Аз каах с такива миналата зима, проблем ще имаш ако си джигит като мен и има много дупки. Иначе са ти по-високи от 205/50 и няма да имаш проблеми в каквото и да е :)

Благодаря много колега за съвета.Утре отивам след работа да ги взема.Може и снимчици да кача :strak:.

• Напредващ
« Reply #19 on: 17-09-2010, 18:07:18 »
Колеги ето ги въпросните гуми и са направо чисто нови.Ето това е модела цък.

Само дето ми е кофти, че ще ги сложа на алуминиевите джанти, защото със старата кола всяка зима без да пропускам удрях все една и съща джанта (предна дясна)  :cheezy:.За това ще трябва да внимавам малко повечко с тези ако искам да ги запазя здрави и прави :).

Искам да попитам вие кога си монтирате зимните гуми?Когато стане постоянно студено или примерно както има някой хора на 1 Октомври примерно независимо какво е времето, но да са спокойни.Аз имам познати дето както стане 1 Октомври и ги слагат и чак на около 15 Април ги махат?!
« Last Edit: 17-09-2010, 18:33:52 by Novaka »