Author Topic: В студа,купето се държи странно.....  (Read 1821 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hyundai3016Topic starter

• Пристрастен
  • Бъди на скорост,за да бъдеш в движение....
Колеги какво може да е това.?..-Днес при -5 градуса при палене колата започна да издава един много странен шум от под капака...едно такова пристъргване.При потегляне шума се промени и нещо започна да дрънчи(като все едно бях изпуснала няколко стотинки,някъде при двигателя)много странно ми се стори, до сега не ми се беше случвало да чувам този шум...след известно време когато колата загря,всички шумове изчезнаха,какво може да е това.?..На вас случвало ли ви се е това?....
Бъди на скорост,за да бъдеш в движение....

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Силве отново хвърляш в тъча  :omg: :cheezy: честно казано не ми се е случвало, но явно е от студения двигател оставяи е малко да поработи 1мин. преди да тръгнеш :hater:. Аз за тва дрънчене накой който е имал този проблем нека да сподели.  :yes:

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Да не са клапани нещо? На мен никога не ми е дрънчала мойта кифла :cheezy:

Offline Boncho

• Загряващ
  • **
Повдигачите на клапаните най вероятно. Мойте като я запала първите 10сек. никъв шум после се разхлопват и към 40сек. спират.
"Скромността е за тези, които нямат други качества"

Offline Mickey

• Упр. съвет
  • Пристрастен
  • *
Мда,Силве и моята ми го направи няколко пъти тоя номер и излязоха клапаните  :)

Offline Boncho

• Загряващ
  • **
Мда,Силве и моята ми го направи няколко пъти тоя номер и излязоха клапаните  :)
И как ги оправи или още ги караш така?

Offline Mickey

• Упр. съвет
  • Пристрастен
  • *
още карам така,сега в понеделник я оставям при Дани да я чоплят там...  :whatever:

Offline Boncho

• Загряващ
  • **
още карам така,сега в понеделник я оставям при Дани да я чоплят там...  :whatever:
Да не забравиш да кажеш къв е резултата после !!!

• Пристрастен
стига бе хора кви клапани,...."кви пет лева"?....защо пък точно в студа да се разтракат тия хави?....благодаря за мненията ама май така ще си я юркам...нещо положението  е много "в задния"...и ще видим кога ще ме угрее.
Микинце душко,моля те дръж ме в течение с твойте клапанчета,та да знам какво ме чака и мен... :depress:

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
Силве принципно нищо чудно. При студеното време маслото има много по-различни качества при топло време преди да загрее. Мазането на двг-то става по-бавно и трябва да я изчакаш малко, даже минута е малко. Ако примерно няколко дена не е палена колата е хубаво дори да тръгнеш след като загрее към 70-80 градуса, т.е. преди нормалната работна температура.
Който се чувства засегнат, да погледа аватара ми десет секунди :)

http://elyzea.mybrute.com
Turbos make torque, torque makes fun :)

Offline V.I.P. Assya

• Пристрастен
Силвенце клапаните изчукват първите 2-3сек. докато се качи маслото, като всичко е нормално.  :) :hater:

Offline gishpi

• Новак
  • *
Доста трудно е да се даде отговор така отразстояние,просто трябва да я чуе някой майстор.Принципно може да е от маслото или пък някоя ролка,водна помпа,динамо,хидравлката и т.н.,това са предположения,докато не се види всичко е възможно.А що се отнася до клапаните колегите имат предвид хидравличните повдигачи на клапаните.

Offline Delane

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
2 възможности които са на предна позиция(аз имах и двата проблема със Скупи)
1-во хидравлични повдигачи на клапаните или самите клапани(ако са повдигачите е лесно-за около 20-25 лв се сменява проблемния или ако са повече от един.Но е хубаво да се действа своевременно...
Както казаха и колегите-зимата е по трудно мазането на двигателя пък клапаните са най-високо и докато жвлираното от студа масло се качи колата работи на сухо...Нека позагрее и ако и тогава продължава дори и леко да се чува просто бягай и сменявай.
2-ро Обтяжната ролка на ангренажния ремък(някой го спомена)
Тук е малко сложно - разбере ли се че е това - веднага за смяна(не искам да те плаша но това е факта)
Ако ролката е вече с разбит лагер или понадрана от работа,изместен център на въртене-тогава може да ти зацепи и по натам да скъса ангренажния ремък - не го пожелавам на никого

А има и още нещо...Провери се хидравличната течност при съединитела и хидравликата на волана и дали има мазане в тампоните на системата(хидравлична)....Ако са последните неща то повод за проблем няма.въпроса е само на 10 лв за течност или 25-30 за тампони или гумички на помпата на съединителя...

Успех! ;)
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

• Пристрастен
мили мои колеги...оказа се че странният шум от из под капака е липста на хидравлична течност....поне така си мисля де от както долях солидно количество течност няма шумове....егати филма....

• Пристрастен
Хора аз пак се виждам в чудо...от едно известно време,управлението на автомибила е странна работа,т.е.
когато спирам или рязко намалям,предните гуми заемат странно положение,отклоняват се или рязко в дясно или рязко в ляво,....направо си ме теглят с други думи към канафката или някоя друга кола,все едно някой с въже ме дърпа....вече взех да се изнервям,всеки ден проверям гумите и всеки ден те са си с еднакви атмосфери.На скоро при навлизане в огромна дупка,изкривих к.рейка/щанга/..и съответно се наложи да я сменя.ОК ама сега се чудя дали е възможно от това да си прави шашми самата кормилна уредба..моля дайте някакво адекватно мнение по въпроса,че вече не се кара така...10х предварително :h: :h: :h:
« Last Edit: 25-01-2009, 00:38:05 by hyundai3016 »

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
Ако самата кола те дърпа настрани, а не гумите да не са симетрички...понеже не става ясно, според мен е нещо в спирачната система, не разпределя усилието. Спирачна течност доливала ли си скоро ?

• Пристрастен
Ако самата кола те дърпа настрани, а не гумите да не са симетрички...понеже не става ясно, според мен е нещо в спирачната система, не разпределя усилието. Спирачна течност доливала ли си скоро ?
хм ...в итерес на истината скоро не съм,преди около три месеца може би....виж Фрости...на мен също не ми е ясно точно какво става,затова не съм и обяснила може би достатъчно ясно,но сега като се пребирах към нас,реших да си направя един тест..- на прав път пуснах волана с моментна скрост на движението 90км/ч и интерсното беше,че колата не промени правата линия по която я бях насочила,...това разбира се ме наведе на мисълта, че проблема не идва от гумите, а някъде там от нещо друго...утре ще взема да я видя тази течност..да ти кажа..

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
Като питах за течността, имах предвид дали си доливала или нещо подобно. Различните класове ДОТ3-4-5-5.1 и т.н. имат различни качества и различни съставки, би могло да се получат всякакви кофти неща в спирачната система ако се смесят, но ако не си доливала нещо различно. Нз все пак си мисля че може да е спирачната система, но има и други варианти, знаеш че така трудно да преценим.

• Пристрастен
Като питах за течността, имах предвид дали си доливала или нещо подобно. Различните класове ДОТ3-4-5-5.1 и т.н. имат различни качества и различни съставки, би могло да се получат всякакви кофти неща в спирачната система ако се смесят, но ако не си доливала нещо различно. Нз все пак си мисля че може да е спирачната система, но има и други варианти, знаеш че така трудно да преценим.
да  сега те разбрах,какво имаш в предвид,..за доливането,но не съм го правила...
а за точната преценка също съм съгласна,просто исках да споделя,и да видя какво мислите и вие... :P :P :P
« Last Edit: 25-01-2009, 00:48:57 by hyundai3016 »

Offline V.I.P. Assya

• Пристрастен
Силве, отиди някъде да ти погледнат накладките и дисковете. Може да имаш ръбове по самите дискове и затова да ти прави така......

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
От ръбове чак такава схема няма да стане. Според мен новата рейка, която са сложили има някакъв проблем. Или имаш нещо изкривено по кормилната уредба!

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Най-добре я закараи на майстор, да ти е качат на един стенд и да пробват спирачките там мисля че най-ясно ще се разбер от какво може да бъде. Предполагам, че може да е от накладките (ако едните са по изхабени) или от кормилната щанга която си сменила(понякога се получава ралика затова е най-добре при такива неща да сменя комплект) ;)
Успех :)

• Пристрастен
Ами да ви кажа ръбове си имам и то доволни,ама си ги отглеждам от както съм я взела тая кола/беля/...накладките също са ми ОК,всичките оня ден ги видяхме когато се наложи да си свалям едната гума за да я лепят/имах пиронче в нея/...силно се съмнявам,че при смяната на тая рейка..са ми я монтирали некадърно,при условие,че правих стенд преди и след монтажа,и схемите си излезнаха супер точни..иначе си ме одрусаха..ама в интерес на истината още тогава като тръгнах нещо взе да си дърпа тая кола и тва си му е ....ами колеги пак мерсаж,ще видим как ще се оправям...

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Нещо по СпирачкЕте :cheezy: аз само за това се сещам :)

Логиката на Фростилио най-много се доближава до моята
« Last Edit: 25-01-2009, 14:33:15 by chef4o »

• Пристрастен
Нещо по СпирачкЕте :cheezy: аз само за това се сещам :)
абе,де да знам сега ще отида пак да я тествам..ама интерсното  е,че оня ден я форсирах и се изтрелях с вътреж на гумите..и верно врътна дупето ама като я вкарах в права линия и пак взе да си върви на една страна/без да натискам спирачките/..абе като подплашено палнце с подвита опашка.....хахахах егати...

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Хахах как снасяш информацията на час по лъжичка.. като дете пред лекар :cheezy:

Аз, между другото, съвсем не съм убеден, че е безпроблемно след такива интервенции колата да се зори... Би трябвало даима някакъв период на напасване, в който да трябва да я.. жалиш малко :)

когато спирам или рязко намалям,предните гуми заемат странно положение,отклоняват се или рязко в дясно или рязко в ляво
Аз от това изходих, просто няма как да не се свърже със спирачките или с окачването... Ама по окачването не се сетих какво може да те дърпа на където си реши, затва се замислих за нещо прецакано в разпределянето на спирачното усилие...
Въпреки, че предвид това, че много зависи при какви условия точно спираш, има вероятност и нещо по окачването да дърпа на където си иска...
« Last Edit: 25-01-2009, 15:00:32 by chef4o »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив

абе,де да знам сега ще отида пак да я тествам..ама интерсното  е,че оня ден я форсирах и се изтрелях с вътреж на гумите..и верно врътна дупето ама като я вкарах в права линия и пак взе да си върви на една страна/без да натискам спирачките/..абе като подплашено палнце с подвита опашка.....хахахах егати...

е то по принцип с въртежи е нормално да бягва с страни това се получава защото едната гума има по добро сцепление от другата в даден момент и после обратно и затова играе волана при въртежи :)

• Пристрастен

е то по принцип с въртежи е нормално да бягва с страни това се получава защото едната гума има по добро сцепление от другата в даден момент и после обратно и затова играе волана при въртежи :)
е да тва е ясно ...не за пръв път я въртя....но този път след като си влезе в оборот и се укроти...на прав участък пак си дърпаше../като контузена/...абе ще я видя утре,в някой сервиз и ще видим какво и е ПАК....

Offline V.I.P. Assya

• Пристрастен

е да тва е ясно ...не за пръв път я въртя....но този път след като си влезе в оборот и се укроти...на прав участък пак си дърпаше../като контузена/...абе ще я видя утре,в някой сервиз и ще видим какво и е ПАК....

Е така изглежда, че е нещо по окачването или к. щанги.....

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
Хммм вариант е и каре ако си сменяла да го прави това, много случаи има когато не гледат точните размери, а изхождат само от каталога на взаимозаменяемите части от други модели, да сложат с 1мм по-дълго примерно и веднага дава аномалии. Но не каза че е каре, предполагам вече, щото както каза Чеф, на порциики ни снасяш инфото. Друго ако кормилинте накрайници не си сменила комплект, а само единия е много кофти, има вариант дори и на стенда да излезе 100% ок реално на пътя както се получава да даде разлика. Има фактор износване, улягане на частите и търъдъдъ (така натактък) както казват в Руси.

П.П. като слага зимните гуми да не си сменила само 3-те  :cheezy: