Author Topic: Цена на колата извън цената за покупката й  (Read 1886 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline galkaTopic starter

• Новак
  • *
Здравейте, момчета и момичета!

Не съм сигурна, доколко темата ми е добре озаглавена, но ще се постарая да поясня. Тези дни имах доста запитвания по повод документите, таксите, регистрацията на колата след това и пр., които се плащат извън цената на  МПС-то. Получих отговори със сериозни разлики и амплитуди. Затова се обръщам към вас за съвети и помощ.
В какви срокове човек може, след покупката на колата, да я регистрира и колко струва регистрацията й?
Какви суми и за какви процедури трябва един горд нов собственик да отдели финанси? Всички разноски се поемат от  едната страна, която купува колата или от двете страни по договора (нотариалните такси и пр)?

Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете да постигна яснота по темата и ми дадете съвети.

Поздрави,

ПС: Да, знам, рибата е още в морето, а аз питам за цената на тиганите и олиото, обаче считам, че е максималко коректно  към мен самата и към продавача да съм наясно с тези процедури предварително и да знам, каква сума да подготвя, а не в крайния етап да се получи проблем. Благодаря предварително за помощта!

Offline wtf

• Напредващ
Много си експедитивна  :P Значи другите неща не ги помня много, но ако колата е нов внос и не е карана в държавата от която я купуваш до сега,  имаш екотакса която се плаща еднократно и беше 200-250лв (200 мисля). Отделно за регистрацията още около 100 май.. ама някой друг да каже че съм забравил.  Тъй като гледам от другите теми си се насочила да си вземаш купе, екотакса+регистрация 300лв, смяна на ангренажен ремък с двете ролки излиза 300лв, отделно малки консумативи като въздушен и маслен филтър е хубаво да смениш.. както и накладки ако са много зле понеже от мойте не беше останало почти нищо.. абе според мен задължително да имаш поне 500-600лв отгоре, желателно е към 1000 даже.. и ако смяташ да караш с оригиналния размер гуми който е 205/50/15 размера е много шибан и никак не е от евтините. Разбира се може да караш на друг профил но няма да стои толкова красиво.  Понеже колегите много ни хвалят колите ще ти кажа един голям недостатък - тая кола за тежки зимни условия не става, и няма човек който да ме убеди в обратното поне моята е като шейна  :cheezy: (все пак аз живея в юбоизточна БГ където е най-голямата зима в момента де, ама като направя сравнение с другите.. това за мен си е лятна спортна кола)

• Новак
  • *
Привет, wtf!

благодаря за бързата реакция! Да, предпочитам да съм наясно с всеки аспект на своите действия и цели. Така не правя живота си сложен, нито този на другите. Предпочитам да взема колата от България, тук мога по-добре да органицирам целия процес. Колата ще се кара предимно в Белгия, така че там тежка зима няма, макар да е точно до Германия. Там е наложено и Пежо 206, което също не мисля, че е кола за зимни условия, така че... Ако исках кола за България, щях да се насоча към джип. Тук условията са ни тежки. Обаче на мен ми трябва по-маневрена и малка кола.

Благодаря ти, че ми обърна внимание, за да нямам нереални очаквания към колата и този модел!

Поздрави!

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
Ти къде искаш да я регистрираш в България ли и да я караш в Белгия?

• Новак
  • *
Привет, Stutsi!

Планувам, когато се прибера лятото, като добро пожелание към настоящите месеци- да закупя кола от България, да я регистрирам тук и след това да се прибера с нея обратно.  Така че в отговор и на двете части от запитването ти- да.
Искам, както споменах, да използвам тези няколко месеца да натрупам информация, да покарам още с придружител и да разгледам офертите, цените и пр, както и да знам, колко време ще  трае  цялата дейност, ако в същият период твърдо се спра на дадена кола.

Хм, звучи малко като военно-строева подготовка.  :P
« Last Edit: 26-01-2010, 19:05:56 by galka »

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
Освен тези такси дето колегата ти каза не знам дали са тоюно така не помня,има такса мисля ,че беше 2.5 % върху договора ти за покупка и пътен данък до края на годината ,имаш 1 месец срок в които да я регистрираш в общината без глоби
За това гледай договора за покупка да е върху минимална цена за да платиш по малко
« Last Edit: 26-01-2010, 19:07:28 by stutsi »

• Новак
  • *
Благодаря ти, Stutsi!

Offline cumba35

• Напредващ
да колега има такава такса която трябва да се плати в 40 дневен срок мо мисля че са 2 процента от стоиността на колата а за регистрирането парите са колкото каза другият колега около 300  ,но за обслужването много зависи каде ще ти го правят защото ако е в обикновен сервиз ще излезне 300 но ако е в ИНД сте е 600 което си има уж и своите преимущества че частите имат гаранция и прочие но казвам уж тъй като аз от тях не останах доволен но това е лично мнение.

• Новак
  • *
cumba35, благодаря ти! А сервиз Колос, който е към форумите, няма ли да имам там гаранция за сменените части след като е партньор на форумите и по-добро обслужване?

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
То с тия гаранции е много смешно положението. От колоса идват оригинални части, просто не са през вносителя на Хюндай. Аз лично карам с такива, така че гаранция е, че ние сме доволни. А за гаранцията от ИНД - даваха мисля 6000 или 12000 км гаранция на ремъците и ролките, което е смешно. Ремък и ролки трябва да се сменят на 40-50 хил. км. Какво ме греят техните 10000 примерно! Така че не се занимавай наистина с тях.

• Новак
  • *
 caesar, тъй вярно! ;-) Хубаво е, когато човек има кого да попита и този някой да знае наистина, как стоят нещата!

Offline ghoul18

• Напредващ
При покупка на Coupe нов внос си приготвяш едни 1000-1300лв отгоре, които включват всички разходи (както и пълно каско) !
ghoul1818

• Новак
  • *
 ghoul18, благодаря за съвета!

Offline procuratio

• Напредващ
Здрасти galka!
Добре де, така и така си в Бенелюкса и щом колите в Белгия не се знае в какво състояние са (а и не може да ги провериш), защо не опиташ в Холандия - хем ти е и близо. Аз лично не съм купувал кола оттам, но за сметка на това съм живял няколко месеца в района на Хага. Впечaтленията ми са, че колите са им доста "спретнати" а нали знаеш, че холандците са и добри търговци - демек става пазарлък  ;). Там съм виждал поне 10 купенца с много приятна визия.
Мисля, че всеки петък имат един много голям автопазар (ама в кой град беше .... :whatever:) и оттам да си вземеш кола на много прилична цена от чaстно лице, а не от автоджaмбазите (прекупвачи).  Помисли и ако решиш мога да се "ровна" тук и там за по подробна информация.
Поздрави!
Мъдрият понася щастието сдържано, а нещастието мъжествено. (Вар)

Offline PaBL0

• Напредващ
    • Vamos Real Madrid
Аз знам,че има някакъв град до германо белгийската граница където колите били много тънкана и много запазени,но дали е така незнам на 100%.

• Новак
  • *
procuratio, добър вечер!

Да, Маастрихт и Амстердам са изключително близо, поне на мен- около 2-3 часа, зависи от трафика. Същото важи и за Германия и Франция. В интерес на истината, не бях чувала за подобни базари в Холандия и пр. Няма какво да мисля, отворена съм към различни идеи!;-) а и там мога да ползвам някои облекчения. Обаче пак трябва да я прибилам за регистрации, а ако колата даде проблем...ще ме изяде някоя дива мечка или аз нея, докато лагерувам. хах.;-) Сега сериозно, наясно съм, че дори Тойотата, която се явява като втора кола в семейството ни, както е добре, така утре може да спре. Никой и на мен не може да ми даде пълна гаранция. Въпросът е, че имам дълбокото убеждение, че когато му дойде момента, точната кола за мен ще се появи или ще ме изчака.

Ще съм ти много благодарна, ако провериш за този пазар на коли, откъдето човек може да закупи директно кола от частно лице.

PaBL0, здравей и на теб. Струва ми се, че говориш за град Аахен? Освен, че е прекрасен град и има огромни заводи на Линд, има и доста автокъщи. Обаче всички знаем, какво става с кола, която редовно не се пали... Другото е, че не вярвам, че автокъщите са добри стопани... При тях трябва да разчиташ изцяло на предния собственик, а той няма да "хвърли" кола, която не изисква основен ремонт.. по мое дилетанско мнение, най-добре и най-зле са собствениците на трета ръка коли, защото или попадат на много обгрижена кола, или на окончателно съсипана. Мислила съм си да вземем и на лизинг, но за трета кола...вече ще е малко снобско и финансово неоправдано.

Благодаря ти за съвета, но в Аахен не смея от авто-къща.

Offline procuratio

• Напредващ
Hi, galka!
Та, по темата за колите от Холандия - градът в който се провежда базара/аукциона е Утрехт и за него ти пращам една статийка, която открих в нета. Ето ти и холандски сайтове за коли 2-ра употреба: automarktutrecht.eu,
http://www.marktplaats.nl/, http://www.2dehands.nl/auto/. Разбрах също, че вградените холандските газови инжекциони били много добри- не е без значение с оглед разходите за гориво.
Според мен, ако купуваш от Холндия, най-важното е да видиш колата има ли редовни документи за годишен технически преглед и докога е валиден. После-замерваш компресията на двигателя, гледаш има ли достатъчно масло /ако пръчката е "суха" - лоша работа - колата не се е движила много - много или собственика й е "мърляч"/, слушаш двигателя за съмнителни шумове и дали колата не пуши много отзад и ако купето държи равни обороти на празен ход - около 1 000 оборота - мисля, че на първо четене колата става.

Има и едно интересна статия за коли от Германия - виж и нея.
За ръждата по купетата на колите в Австрия и Германия - истина е. Моят Скуп е внасян от Австрия и отдолу шасито му беше доста ръждиво, обаче "бате Ванко" го качи на един стенд и за един ден му свалих цялата ръжда, и го намазах с преобразувател за ръжда и с два слоя боя - алкидна и "гумирана" и работата заспа - запечатах го отвсякъде  :aha: И всичко това ми струваше около 60 лв. за материали.... Така, че с ръждата - няма страшно.

Засега толкова от мен.
Приятен ден!

Offline PaBL0

• Напредващ
    • Vamos Real Madrid
Ами незнам точно как стои въпроса с покупката на коли от автобазари в Германия,но мой приятел,който внася коли от Германия пазарува постоянно от горепосочения град и е много доволен досега проблеми не е имал с колите,които е докарвал.Успех с намирането на подходяща и запазена колица.

Offline procuratio

• Напредващ
Ами незнам точно как стои въпроса с покупката на коли от автобазари в Германия,но мой приятел,който внася коли от Германия пазарува постоянно от горепосочения град и е много доволен досега проблеми не е имал с колите,които е докарвал.Успех с намирането на подходяща и запазена колица.

Извинявай, не разбрах, за град Утрехт - Холания ли говориш или за друг град в Германия?

• Новак
  • *
procuratio, здравей!

Искам да те нацелувам! Много съм щастлива! Мерси, че си положил усилия и търсене, за да ми помогнеш! Оценявам го! Информацията е много полезна и важна за всеки, който ще търси кола там и ще я докара сам. Статиите обръщат мнимание и на табелите, винетките и пр- неща, които често човек пренебрегва, докато стяга багажа, но...
В интерес на истината, вчера случайно с мъжът ми попаднахме на сайт на автокъща, където има лизингова схема за закупуването на колите + 3 месеца гаранция, както и с известно доплащане- продължаване на гаранцията на колата до една година, мисля. След като има гаранция и авто-къщата и готова да я продължи, дали предлаганите от нея коли са добър избор?

Поздрави,

PS: Мисля, че PaBL0 има предвид Аахен, а не- Утрехт.

Привет отново, PaBL0!

Вярвам, че твоят приятел има доверени търговци там, както и самият той е добър специалист, който не може да бъде подведен лесно. Такава мрежа от коректни търговци и сигурни контакти са добри предпоставки той да има успешен бизнес с внос на коли, обаче за човек, който няма такива контакти...може да попадне на всякакви търговци.
Благодаря ти за пожеланието! Надявам се след време да се засичаме на пътя!;-)