Author Topic: Крушки за осветление на таблото  (Read 2916 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tsenov_vvTopic starter

• Новак
  • *
Здравейте,

Един-два бутона не ми светят на таблото и много ме дразнят. Разглобих таблото тези дни, свалих крушките от бутоните и съм супер изненадан от вида им - супер малки, да не кажа микро. Никога не съм виждал такова нещо. Като че ли са специфични за хюндай?! Чудя се къде мога ги намеря, за да си купя нови?!? Освен в Инд Комерс (утре ще питам там все пак), дали знаете някое друго място в София?

Дано да ги намеря до неделя, че сега карам с разглобено табло, а не ми се идва на срещата на Арена в този "осакатен" вид :)

Поздрави

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Съвсем стандартни крушки в всеки магазин за авто аксесоари където продават крушки за мигачи и други може да намериш и тези ;)

Offline ghoul18

• Напредващ
Пич, айде да те помоля да ги снимаш, да ги видя, че никога не съм разглобявал таблото и не ги знам!
ghoul1818

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Пич, айде да те помоля да ги снимаш, да ги видя, че никога не съм разглобявал таблото и не ги знам!

ето тва са на таблото двата размера в темата на Чеф как се демонтира табло има снимки на тях размера им е 4 броя  T10mm и 2 броя T6.5mm ;)

Offline ghoul18

• Напредващ
10x  :)
ghoul1818

• Новак
  • *
ОК ще погледна и из магазините за автоаксесоари. Ето все пак и снимка на това което търся - сложил съм малката крушка (от бутона за реотаните на задното стъкло) до Т10, която е за осветлението на километража. Снимката не е от най-добрите но си личи разликата в размерите.

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Уууу за тези малките е още по-зле... Тези крушли са абсолютен дефицит, а диодите от този размер без съпротивления сихурно ще изгарят често... Въпреки това, в магазин за LED крушки има такива диоди като размер, за мен това ти е единственият вариант, да пробваш с тях, ако изгорят- изгорят, ако не- супер! Кофтито е, че тези крушли са без цокъл, директно се закрепят с мустачките и място за запояване на съпротивление просто липсва... Иначе за София LED можеш да вземеш от тук: Омега Лайт или да питаш в магазина на Дондуков, посока към ЦУМ малко преди KFC от другата страна
« Last Edit: 23-09-2009, 12:27:49 by chef4o »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Ама ти такива ли търси, тези малките са найстина дифицит аз също търсих преди време и много трудно ги открих почти липсват! Дори не успях да си взема същите а малко с по голям балон който не влиза в леглото на черничкото, но като му опънах мустачетата малко по яко за да не мърда всичко заспа ;) А да ти кажа не са никак ефтини аз ги взех на 2лв бройката :(

• Новак
  • *
:)
И аз се бях насочил към вариантите, които вие предлагате, но минах през Инд Комерс и си взех оригинални по 6лв бройката  :whatever: реших, че разликата в цена ще покрие времето и бензина който щях да изгоря из софия докато си намеря по-евтини заместители
Благодаря за добрите идеи!
А тази вечер следва сглобяване...

Offline Danny_Flirt

• Напредващ
Re:Крушки за осветление на таблото
« Reply #9 on: 25-11-2009, 21:34:47 »
Ужаааас скъпички са за моята идея,но мисля да се жертвам скоро.та колеги идеята ми е да сменя вси1ки крушки по таблото с зелени,мисля,че ще се получи доста добре,символите да са с зелен,цвят.Някой има ли идея от каде мога да взема такива,или по точно на определените места от колегите дали има и други разцветки???  Благодаря предварително !!!  :beer:
Ерекцията,не се брои за личностно израстване :)

• Новак
  • *
« Reply #10 on: 28-11-2009, 10:29:54 »
След като ги купих, споделих с колеги как са ми резнали главата и се оказа, че според тях, такива малки има в всеки магазин за ел. елементи дори в големите магазини ..Бриколаж... Кауфланд (звучи странно?!?!?). Там ги продават само крушката с мустачки, без пластмасовия цокъл. Само трябва да провериш дали си пасват.

Успех!

Offline tfs

• Новак
  • *
« Reply #11 on: 10-01-2010, 00:58:11 »
А тези малките имат ли си все пак някакъв номер или име по които да ги търся преди да разглобя таблото?

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #12 on: 10-01-2010, 14:32:03 »
А тези малките имат ли си все пак някакъв номер или име по които да ги търся преди да разглобя таблото?

Най-добрия варянт е да вземеш една с теб за да я сравниш ;) Аз така направих :)

Offline bobi

• Новак
  • *
« Reply #13 on: 05-03-2010, 17:52:38 »
има ги навсякъде по автоаксесоарите, но ви съветвам специално някой ако е ершил да сменява крушките на таблото със сини, по-добре да не се откаже. аз се запалих много да ги сменя със сини, смених ги, хубаво светят но не се забелязват всичките стрелки понеже няма отделни крушки, които да ги осветяват и да ви посъветвам преди да свалите капаците свалете жилото на парното отдолу, защото при мен се счупи врътката за топло и студено. това нещо струва 200 кинта

Тук се пише на кирилица! Всяко следващо мнение на латиница ще бъде трито без предупреждение!
mod:Caesar
« Last Edit: 05-03-2010, 17:57:49 by caesar »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #14 on: 06-03-2010, 15:26:00 »
Ако беше чел малко форума щеше да знаеш че задължително първо се разкача жилото. И 200лв са много тук има достатъчно ударени купета от който можеш да го намери доста по ефтино ;)

Offline stormi

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
« Reply #15 on: 17-07-2010, 09:10:39 »
На мен пък копчето за регулирането на фаровете не свети и го разглобих до основи.Видях каква е крушката и обикалях в Перник и никъде не намерих такава, а имаше малко по-дълга, но няма шанс да се побере там, защото точно пред крушката е една бяла пластмаса и няма да стане.Кофти работа.В един магазин проверих и казаха, че са свършили.Иначе цената е 2лв. за бройката.
« Last Edit: 19-07-2010, 21:16:38 by stormi »
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

Offline freakg

• Напредващ
« Reply #16 on: 17-07-2010, 16:11:11 »
Вземи си обикновен диод с разсеяна светлина, + 1 съпротивление 900 ома. Малко го поизпилваш и си готов  :yes:

Offline stormi

• Напредващ
« Reply #17 on: 17-07-2010, 16:54:19 »
Вземи си обикновен диод с разсеяна светлина, + 1 съпротивление 900 ома. Малко го поизпилваш и си готов  :yes:

Там е ограничено пространството за крушката.Не знам дали ще намеря толкова малък диод пък и съпротивление да побера.Иначе ето каква е крушката на копчето за ел. регулирането.
« Last Edit: 17-07-2010, 16:55:13 by stormi »
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.

Offline freakg

• Напредващ
« Reply #18 on: 17-07-2010, 18:57:07 »
Знам как е колега, моите диоде ги слага колега toshkov_pz, аз съм малко кьопав в ръцете и затова  :P, но идеята ми е че моите са обикновенни диоди, изпилват се само малко и си влизат перфектно

Offline stormi

• Напредващ
« Reply #19 on: 17-07-2010, 19:51:14 »
Знам как е колега, моите диоде ги слага колега toshkov_pz, аз съм малко кьопав в ръцете и затова  :P, но идеята ми е че моите са обикновенни диоди, изпилват се само малко и си влизат перфектно

А няма ли разлика в осветеността?В смисъл с тези на таблото?Иначе за диоди със съпротивление доста неща съм преправял и ако знаеш аз какви нерви имам и какви експерименти съм си правил.Предишната ми кола Fiat Brava направих целият трети стоп с диоди и на всеки един запоявах около 750 ома съпротивление за да не горят.Само ме е страх на фабричният ми спойлер дето е на купето да не изгорят, че са цели 52 (днес толкова ги преброих) :cheezy:.

Offline freakg

• Напредващ
« Reply #20 on: 17-07-2010, 21:07:29 »
Еми то аз ги смених всичките, за таблото си взех готови, продават се по магазините Т10 направо с чашката, а всички останали са обикновен диод + съпротивление. Цялото табло ми свети бяло сега... т.е малко бие на синкаво, но е яко- поне мен си ме кефи  :P

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #21 on: 20-07-2010, 14:42:22 »
Моето табло също е такова :) И на мен ми харесва как седи по принцип... стига само "синьо" :)

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
« Reply #22 on: 20-07-2010, 22:16:01 »
Не това е темата където това трябва да стане! ИМА снимки на таблото на Ланшота!!!
МИСЛИ, ЧЕТИ и ТОГАВА ПИШИ КОЛЕГА!!! Писна ми да ходя с метлата след всеки твой пост!!! Евала за ентусиазма, но .....

Offline himika

• Загряващ
  • **
« Reply #23 on: 23-07-2010, 11:28:27 »
а някой да знае нещо за крушките на фаровете,че мноо слабо ми светят късите,а дългите са забити на една страна  :whatever: ;как ли не ги регулирвах и пак си светят като фасунки  :depress:
момчето от Морето,което разхожда Купе-то!

Offline stormi

• Напредващ
« Reply #24 on: 23-07-2010, 11:43:51 »
а някой да знае нещо за крушките на фаровете,че мноо слабо ми светят късите,а дългите са забити на една страна  :whatever: ;как ли не ги регулирвах и пак си светят като фасунки  :depress:

Колега принципно може да е от много неща!Аз първо бих проверил дали крушките са правилно поставени, че по някога не лягат както трябва и тогава осветеността е драстично по-малка.Ако всичко е наред пробвай да смениш крушките.Ако и тогава не стане, аз бих отворил фаровете да почистя или да дам на Евертлак да ми рециклират рефлекторите обаче свалянето на стъклото е много рисковано.Аз доста пъти ги свалях на старата си кола и вече имам тренинг :P.Също така защо не отидеш да ти регулират фаровете?
« Last Edit: 29-08-2010, 21:41:21 by stormi »

Offline himika

• Загряващ
  • **
« Reply #25 on: 23-07-2010, 16:56:24 »
ами снощи ги проверявах за местолежането,то няма как да се разместят понеже са фиксирани,а мноо ме самнява да не би рефлекторите да са заминали и какъв е тоя Евертлак за регулиране ? А може и крушките да са калпави- гледам,че и на двата фара са различни марки иначе по ампераж са еднакви 55
момчето от Морето,което разхожда Купе-то!

Offline stormi

• Напредващ
« Reply #26 on: 23-07-2010, 17:50:00 »
ами снощи ги проверявах за местолежането,то няма как да се разместят понеже са фиксирани,а мноо ме самнява да не би рефлекторите да са заминали и какъв е тоя Евертлак за регулиране ? А може и крушките да са калпави- гледам,че и на двата фара са различни марки иначе по ампераж са еднакви 55

Еми колега вземи други крушки.Може от тях да е.Ако пак е същото тогава ще му мисилме.Иначе за Евертлак това е фирма в сферата на лакирането и покритието на пластмасови и метални детайли.Виж на тоя линк цък надолу по страницата с какво се занимават.Много хора са използвали услугите им и са много доволни.Ето ти направо линк с рециклиран рефлектор цък и цък.Това може да е решение да се прави при тях рефлекторите ако те са заминали.Според мен това е крайната мерка.Иначе виж ако може да се оправи като смениш крушките.

P.S.: Надявам се по-горните линкове да не се считат като реклама!

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #27 on: 23-07-2010, 23:35:16 »
Надали рефлекторите ще са заминали ако не е отварян фара да е правено нещо по него. Другото което е колега .. доста хора (да не кажа всички) имаме подобен проблем със фаровете .. просто не съм видял 1 хюндай който има симетрично светещи къси и дълги фарове , така че не се плаши.. Виж в зависимост от това на каде ти бият можеш да шибнеш на фаровете по една шаибичка .. да не е много голяма , но ако искаш пробвай 2-3 мм .. просто я използвай за повдигане на фара , като я сложиш (предполагам) от долната страна на 4-те болта с които ти се държат фаровете .. за да повдигнеш самият фар нагоре .. вече ти си прецени от вътрешна или външна страна .. Не си измислям , аз съм го пробвал .. имах супер фарове след тази манипулация .. късите ми станаха като дългите преди , а дългите светеха като прожектори :) .. От опит глава не боли .. имаш 10-15 мин работа да опиташ . Сподели дали е станало ако решиш да пробваш ..  :h:

П.С. Само да добавя че не е мястото за фаровете тук .. това е тема за крушки по таблото .. Съжалявам и за поста си , не го видях по рано . Цанко пак ще мете след нас  :omg:
« Last Edit: 23-07-2010, 23:36:43 by LanShot »

Offline stormi

• Напредващ
« Reply #28 on: 24-07-2010, 09:40:37 »
Надали рефлекторите ще са заминали ако не е отварян фара да е правено нещо по него. Другото което е колега .. доста хора (да не кажа всички) имаме подобен проблем със фаровете .. просто не съм видял 1 хюндай който има симетрично светещи къси и дълги фарове , така че не се плаши.. Виж в зависимост от това на каде ти бият можеш да шибнеш на фаровете по една шаибичка .. да не е много голяма , но ако искаш пробвай 2-3 мм .. просто я използвай за повдигане на фара , като я сложиш (предполагам) от долната страна на 4-те болта с които ти се държат фаровете .. за да повдигнеш самият фар нагоре .. вече ти си прецени от вътрешна или външна страна .. Не си измислям , аз съм го пробвал .. имах супер фарове след тази манипулация .. късите ми станаха като дългите преди , а дългите светеха като прожектори :) .. От опит глава не боли .. имаш 10-15 мин работа да опиташ . Сподели дали е станало ако решиш да пробваш ..  :h:

П.С. Само да добавя че не е мястото за фаровете тук .. това е тема за крушки по таблото .. Съжалявам и за поста си , не го видях по рано . Цанко пак ще мете след нас  :omg:

Веднага отгоравям и аз.Рефлекторите си "заминават" с времето като пожълтее рефлектора точно покрай крушката и дори в по-лоши моменти става черен или дори се е олюпило покритието.Повярвай ми доста фарове съм отварял и какви ли не гледки съм видял.Колегата nass666 знае най-добре като отворихме неговите фарове за профилактика с дестилирана вода какви му бяха рефлекторите!Също така се получава като се слагат по-силни крушки, което е противопоказно поради простата причина, че повече топлина отделя самата крушка отпред и направо се люпи покритието на рефлектора.Също така инсталацията не е направена за толкова мощни крушки и може някое копче да стопи и дори в много случай замирисва на кабел още в началото, но това е друга тема.Ето ще предоставя две снимки на току що свалени рефлектори без да са почиствани и на другата снимка вече рециклирани от тази фирма по-горе дето съм споменал.На първата снимка съм отбелязал мястото където много ясно се вижда, че рефлектора е почернял и го няма покритието.Тези фарове не бяха отваряни до тогава.Също така да споделя, че са от Фиат и са на един колега от Фиат форума и дано да няма нищо на против, че ги качвам тук.

Също така има и голямото значение колко прах се е наслоил на рефлектора.Мойте на старата кола бяха хванали доста прах и след почистването "прогледнах" в буквалният смисъл!

Другото което е колега .. доста хора (да не кажа всички) имаме подобен проблем със фаровете .. просто не съм видял 1 хюндай който има симетрично светещи къси и дълги фарове , така че не се плаши..

На моят Хюндай и късите и дългите си светят където трябва.Дори и снимки мога да направя за да оспоря тази теза.Дългите като пусна светят в една точка напред и много добре осветяват пътя дори и с халогенни крушки.Според мен няма ли да е по-добре да се регулират дългите като се разхлаби фасунката дето се закрепя крушката.И така може да се регулират ако светят в страни примерно от късите ;).Поне аз така бях направил на старата ми кола, защото единият светеше по-ниско от другият и не осветяваше добре.

P.S.: Господата модетатори наистина ще трябва да се включат :blush:.Иначе колега LanShot да не си помислиш, че се заяждам с по-горният си пост.Просто изказвам личното си мнение и опит :)

Offline ludata_monahinq

• Новак
  • *
« Reply #29 on: 07-08-2010, 20:00:00 »

Offline WARLOCK

• Загряващ
  • **
  • Coupe 1.6 RD1
    • Блог за уеб дизайн и SEO
« Reply #30 on: 09-08-2010, 15:11:52 »
Ами колегите вече ти казаха - малките са Т6.5, а големите са Т10.
Аз в събота си разглобявах таблото, че не ми светеха тези на врътките, които са двете Т6.5, но не успях да си намеря спешно нови, за да ги сменя, че не бях и в Пловдив. Обаче понеже не ми се отваряше втори път, хванах две запалки с бели диоди ф5, хакнах им едно съпротивление R820, добавих един кондензатор 470uF, един изправителен диод и сега светят супер готино (леко синкаво, но принципно бяло) и като спра осветлението гаснат бавно като часовника. За колегите, които ще ме подгонят - зная, че се слага отделно съпротивление на всеки диод заради разликата в pn-прехода, но нямах повече подръчни материали, а и без това съм намислил смяна на всички крушки с диоди с регулиране на осветеността и таймер, та това е временно, колкото да си затворя таблото светещо  :roll:
Който твърди, че купето не върви, значи не може да го кара!