Author Topic: Термолента  (Read 3568 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline likantropTopic starter

• Загряващ
  • **
Термолента
« on: 25-06-2009, 08:27:08 »
Специалната термоизолационна лента за изпускателни колектори е задължително допълнение към всеки спортен или тунинг изпускателен колектор изработен от тънкостенни тръби. Тръбните колектори отдават по-бързо и повече топлина в атмосферата и се нагряват неравномерно, за разлика от чугунените. В резултат във вътрешността им се образуват микро-завихряния, които намаляват скоростта на изпусканите газове и увеличават обратното налягане.

Термо-изолацията осигурява две много важни предимства:
- Температурата под-капака на двигателя и в непосредствена близост до колектора намалява многократно. Това осигурява по-малко агресивна среда за по-чувствителните към висока температура компоненти, уплътнения, кабели и др. и води до по-висока надеждност. В зависимост от компановката на всмукателната част на двигателя, по-ниската температура под капака може да осигури засмукване на по-студен въздух, а от там и увеличение в мощността;
- Температурата от външната и от вътрешната страна на тръбите на колектора се изравнява и се запазва висока. Това от своя страна води до по-висока скорост на газовете и премахване на микро-вихрите, които се получават вътре в тръбите при охлаждането им отвън.
89 лв. в prospeed
"Вярвам,че върховният момент в живота на всеки човек,моментът,в който всички негови мечти се осъществяват,е тогава,когато той е дал всичко от себе си за една кауза и лежи изтощен,но победил на бойното поле."Винс Ломбарди (1913-1970)

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Термолента
« Reply #1 on: 25-06-2009, 09:47:30 »
Невероятно ценна информация! Благодаря ти много, колега!
А сам ли си я сложи или момчетат от Pro speed... Има ли някакви особености при увиването?

Offline sir_efo

• Напредващ
Термолента
« Reply #2 on: 25-06-2009, 10:04:43 »
а без тая лента на самите колектори може ли да им стане нещо?

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Термолента
« Reply #3 on: 25-06-2009, 10:12:54 »

Нищо няма да им стане просто оделят повече толина което не е добре за входящият въздух който трябва да е студен все пак ;)

Offline d0berman

• Напредващ
Термолента
« Reply #4 on: 25-06-2009, 13:27:07 »

Нищо няма да им стане просто оделят повече толина което не е добре за входящият въздух който трябва да е студен все пак ;)

Входящия въздух за въздушния филтър ли имаш в предвид? Ако е така мисля, че въздуховода към панела (кутията) не се влияе от отделяната от двг-то топлина. Вече, който е с конусовиден филтър - да му мисли
Faster&faster until the trill of speed overcome the fear of death...

Offline muncho_

• Пристрастен
Термолента
« Reply #5 on: 25-06-2009, 13:38:59 »
Защо да не влияе и кутията е под капака където е и мотора, дори може да се сложи и термо лента и на всмукателния колектор и той се нагрява доста, същевременно и въздуха който влиза в горивните камери.
Nobody's perfect i'm Nobody

Offline sir_efo

• Напредващ
Термолента
« Reply #6 on: 25-06-2009, 14:07:07 »
абе тая лента зехте да я слагате на всяка тръбичка все едно е без пари ве ей  :P
« Last Edit: 25-06-2009, 14:07:23 by sir_efo »

• Загряващ
  • **
Термолента
« Reply #7 on: 25-06-2009, 14:42:02 »
За максимален ефект стигат:
 2 ленти по 89 лв.=178 лв. + 10 скоби за водни съединения по 0,60 лв..
Преди да я сложа перката на радиатора ми се включваше на всеки светофар и щом работи колата на място, а неможеше да се пипне и предния капак.
Сега е по-хладно дори и отколкото беше с чугунените колектори.
А за 10-те коня които казват, че се качват на Динотест, не вярвам...
"Вярвам,че върховният момент в живота на всеки човек,моментът,в който всички негови мечти се осъществяват,е тогава,когато той е дал всичко от себе си за една кауза и лежи изтощен,но победил на бойното поле."Винс Ломбарди (1913-1970)

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Термолента
« Reply #8 on: 25-06-2009, 14:52:40 »

Входящия въздух за въздушния филтър ли имаш в предвид? Ако е така мисля, че въздуховода към панела (кутията) не се влияе от отделяната от двг-то топлина. Вече, който е с конусовиден филтър - да му мисли

Искаш да кажеш че тази пластмасова кутия не се нагрява от топлината излъчена от двигателя  :omg: Е тук вече ме уби... влиае при всички варянти със или без кутия на въздушния филтър

Offline sir_efo

• Напредващ
Термолента
« Reply #9 on: 25-06-2009, 14:58:19 »
абе ясно че е по-хубаво с тая лента ама доста оскъпяване ми се струва, ако може да се намеери отнякъде по-евтина няма да е лошо

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Термолента
« Reply #10 on: 25-06-2009, 15:13:49 »
доста е скъпо, но за хората, които търсят мощност мисля, че е важно да има такова нещо... Аз лично мисля да предвидя финанси за това, никога не съм се замислял досега, но явно си е важно... А има ли други цветове (виждал съм бяла, като сребриста една такава...)

• Загряващ
  • **
Термолента
« Reply #11 on: 25-06-2009, 15:16:58 »
мойта беше бяла,това в prospeed e най-евтиния варият.Но има и други магазини..

Offline muncho_

• Пристрастен
Термолента
« Reply #12 on: 25-06-2009, 15:17:30 »
http://topspeed.bg/view_product.php?pid=1437

Гледам има някави разцветки в Topspeed

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Термолента
« Reply #13 on: 25-06-2009, 15:26:56 »
Petur, можеш ли да сравниш спецификациите на твойта лента с тези на линка от muncho_ и да прецениш горе-долу колко ще трябва от нея, за да направим перфектна изолация на колекторите

Offline muncho_

• Пристрастен
Термолента
« Reply #14 on: 25-06-2009, 15:31:48 »
Според мен 14м. лента би трябвало да ти стигне за изпускателя.

Слята публикация: 25-06-2009, 15:37:17
В проспийд е 15м но е 2.5см широка линка който аз постнах е 14м. 5см. широка
(но не знам коя е по качествена)
« Last Edit: 25-06-2009, 15:37:17 by muncho_ »

Offline sir_efo

• Напредващ
Термолента
« Reply #15 on: 25-06-2009, 15:39:05 »
доста е скъпо, но за хората, които търсят мощност мисля, че е важно да има такова нещо... Аз лично мисля да предвидя финанси за това, никога не съм се замислял досега, но явно си е важно... А има ли други цветове (виждал съм бяла, като сребриста една такава...)

прав си ама аз още в началото съм назад (1.6 двигател) та се чудя има ли смисъл от това или само колекторчета да си сложа че да се маха тоя катализатор :)

• Загряващ
  • **
Термолента
« Reply #16 on: 25-06-2009, 15:47:23 »
тази от topspeed е по-добър варянт,мойта е 2,5 см широка а тази е 5 см.по-лесно ще се навие,по-хубаво ще застъпи.Такава сложихме на пежо 106 рали и ефекта е същия.

Offline muncho_

• Пристрастен
Термолента
« Reply #17 on: 25-06-2009, 15:52:20 »
Чудя се на чугунен колектор има ли смисъл от термолента?

Offline Deacon Frost

• Пристрастен
  • Почетен член
Термолента
« Reply #18 on: 25-06-2009, 16:02:12 »
На чугунения няма смисъл от манипуации. Хора слагайте ги тези ленти, аз отдавна си точа лигите за тях, да си ги намотая навсякъде, най-вече на всмукателния колектор, вие толкова на изпускателя незнам защо се наематем няма на какво да пречи топлината освен на входящия въздух, а там ще в и по-лесно и ефективно да сложите термолента.

Само някой да не каже че вдига еди си колко конски сили щото пак ще стане един смях темата :roll: :cheezy:, това е просто една оптимизация с цел превенция на проблеми, увеличаване живота на разни детайли и части и т.н. Иначе термолентата е неразделна част от добър силов тунинг където топлоотдаването е на съвсем друго ниво.
Който се чувства засегнат, да погледа аватара ми десет секунди :)

http://elyzea.mybrute.com
Turbos make torque, torque makes fun :)

Offline d0berman

• Напредващ
Отг:Термолента
« Reply #19 on: 25-06-2009, 22:24:40 »

Искаш да кажеш че тази пластмасова кутия не се нагрява от топлината излъчена от двигателя  :omg: Е тук вече ме уби... влиае при всички варянти със или без кутия на въздушния филтър

Кутията е доста на далеко от колектора. И колко ще се нагрява според теб? Аз лично се притеснявам повече за перката на климатика.. Въздуховода, както и сам се сещаш има за цел да вкара по-студен въздух, преди той да е имал контакт с двигателя. Ще му остане ли време да се затопли преминавайки през пластмасите?

За да се навие термолентата най-вероятно трябва да се свали колектора? Или ..
« Last Edit: 26-06-2009, 10:52:41 by d0berman »
Faster&faster until the trill of speed overcome the fear of death...